nieuws

Wijnproductie Bordeaux moet minder vervuilend

Restaurant

De Franse brancheorganisatie CIVB wil werken aan een milieuvriendelijke wijnproductie. De organisatie uit Bordeaux die 10.000 wijnproducenten en 400 wijnhandelaren vertegenwoordigt, presenteerde kortgeleden een ambitieus actieplan voor de komende vijf jaar.

Wijnproductie Bordeaux moet minder vervuilend

De CIVB liet een zogeheten CO2-balans opmaken. Hierin wordt berekend wat de complete wijnindustrie in en rond Bordeaux bijdraagt aan de opwarming van de aarde.

Fles Bordeauxwijn even vervuilend als 4 km met de auto

Wijnboeren en -handelaren bleken per jaar evenveel CO2 uit te stoten als een stad van 85.000 inwoners: zo’n 200.000 ton CO2-equivalent. De productie van één fles Bordeauxwijn is gemiddeld even slecht voor het klimaat als 4 kilometer autorijden.

Lichte wijnflessen

De châteaux en de wijngaarden veroorzaken ‘slechts’ 10 procent van de uitstoot. Het zijn vooral de productie van de flessen en het transport van de wijn naar leveranciers en klanten die het leeuwendeel van de uitstoot veroorzaken. Het CIVB voert inmiddels overleg met glasfabrikanten als Saint-Gobain: de wijnflessen moeten lichter worden.

Ook met transporteurs wordt gesproken om efficiënter te werken. En de boeren zelf zullen worden gestimuleerd maatregelen te nemen.

Vrees voor hogere kosten

Maar er moet nog wel wat zendingswerk worden verricht. Zo’n 50 procent van de wijnboeren vreest namelijk voor hogere kosten, blijkt uit recent onderzoek. Eén op de vier boeren staat ronduit vijandig tegenover wat zij de ‘milieumode’ noemen, omdat het ze naar eigen zeggen geen cent oplevert.

Reageer op dit artikel