nieuws

Winnaar Bocuse d’Or beticht van bedrog

Restaurant

Er is grote ophef ontstaan over de finale van het wereldkampioenschap koken, de Bocuse d’Or, die eind januari werd gehouden in Lyon. De Franse winnaar Fabrice Desvignes wordt namelijk verdacht van bedrog.

Winnaar Bocuse d’Or beticht van bedrog

Winnaar Desvignes wordt beticht van valsspelen door de Duitse en Deense deelnemer van de befaamde internationale kookwedstrijd. De topkoks kunnen anders niet verklaren hoe Devignes, kok bij de Franse Senaat, in slechts vijf uur tijd zijn winnende gerechten klaarstoomde, zo vertelden ze in de dinsdageditie van het Britse dagblad The Times. Het hoofdgerecht was bij Devignes een gevulde Bresse-kip.

‘Zeer ernstig’

Ze aarzelden hun verdenkingen te uiten uit vrees voor slechte verliezers te worden uitgemaakt. Maar onder anderen de Deense kok Karsten Kroman, wiens team tweede werd, noemde ‘de situatie rond de Bocuse d’Or 2007 zeer ernstig’.

Nerveus en rommelig

Er zijn steeds meer aanwijzingen dat Devignes op oneerlijke wijze won. De kookwedstrijd was ten overstaan van een jury en publiek. Devignes was zichtbaar nerveus en rommelig.

Metalen containers

Maar desondanks presenteerde hij uiteindelijk voorbeeldige gerechten. Hij moet van te voren zaken hebben gekookt die hem vlak voor het begin en volgens de ongelovige koks zelfs tijdens de wedstrijd in metalen containers zijn aangereikt.

Weer en verkeer

De wedstrijdleiding deelt de verdenkingen niet. Enkele kleine containers bevatten bijvoorbeeld foie gras, een van de zaken die volgens de regels van te voren gereed mogen worden gemaakt. De bezorging twee minuten voor Devignes begon met koken was enkel te wijten aan het weer en het verkeer, aldus wedstrijdleider Florent Suplisson.

Zie ook:

Thuisland Frankrijk wint Bocuse d’Or

Reageer op dit artikel