nieuws

WNF boos op Herman den Blijker

Restaurant

Het Wereld Natuur Fonds (WNF) is boos op Herman den Blijker. In het programma ‘Herrie aan de Horizon’ op RTL4, droeg hij de kandidaten op een gerecht te maken met zeeschildpad. Het WNF vindt het eten van deze bedreigde diersoort ongepast en neemt uitdrukkelijk afstand van de suggestie dat het eten van gekweekte zeeschildpad niet slecht is voor de natuur.

WNF boos op Herman den Blijker

In de uitzending kookten de deelnemers zeeschilpad die gekweekt is op een zeeschildpaddenboerderij op de Kaaimaneilanden, een eilandengroep in het Caribisch gebied. Zeeschildpadden behoren tot de meest bedreigde diersoorten ter wereld. De belangrijkste bedreigingen zijn: het rapen van de eieren, vernieling van legstranden, ze worden bevist om te eten of ze komen per ongeluk in de netten van vissers terecht.

Het ging het in de uitzending om de groene zeeschildpad. Deze soort heeft in het wild de status ‘bedreigd’, maar regionaal in en om de Kaaimaneilanden zelfs de status ‘uitgestorven’. Alle overige zeeschildpadden hebben wereldwijd de status ‘bedreigd’tot ‘ernstig bedreigd’, met uitzondering van de Warana, die ‘kwetsbaar’is. De internationale handel in alle zeeschildpadsoorten is verboden. Dit geldt ook voor de internationale handel in gekweekte zeeschildpadden, zoals getoond in de uitzending.

‘Zeeschildpad eten is misschien wel toegestaan op de Kaaimaneilanden, maar de uitvoer naar en het commercieel gebruik in de EU en Nederland is strikt verboden! Promotie van het eten van zeeschildpadden op de Nederlandse televisie geeft dus een totaal verkeerd signaal. Het zet de kijker op het verkeerde been, terwijl natuurbeschermers met steun van hun achterban zich al jaren inzetten voor het behoud van deze diersoort’, aldus het WNF. Dinsdag kreeg het WNF naar aanleiding van promo’s al diverse vragen binnen van bezorgde donateurs en vrijwilligers.

Reageer op dit artikel