nieuws

Zaterdagcompetitie houdt Noma-chefs scherp

Restaurant

De 40 koks in de keuken van tweesterrenrestaurant Noma in Kopenhagen houden elke zaterdagavond een onderlinge competitie wie het beste gerecht kan maken. Dat onthulde chef-kok René Redzepi tijdens zijn bezoek aan Nederland op 22 september in Uithoorn.

Zaterdagcompetitie houdt Noma-chefs scherp

‘De zaterdagcompetitie maakt onze koks beter. Ze laten zien wat ze zijn op het bord’, vertelde de eigenaar van het beste restaurant ter wereld, Noma in Kopenhagen. Volgens Redzepi wordt zijn brigade meer toegewijd en maakt de wekelijkse competitie het beste in zijn mensen los. ‘Het is een goede oefening. Het geeft een kick als ze kunnen zeggen: Ja. Ik heb het gedaan.’

Elke zaterdag na het service gaat de Noma-brigade welke verdeeld is in parties met teamchefs aan de slag om samen een gerecht te bedenken. Redzepi: ‘Het is belangrijk om als kok te weten waarom je kookt en wat je wilt. Dat is essentieel.’

Meesterstukken

Zelf omschrijft de beste chef van de wereld de zaterdagavondcompetitie als ‘Een van de momenten die een speciale energie in de keuken brengt. We maken meesterstukken.’ Die gerechten komen overigens niet op de kaart. Redzepi erkende dat het competitie-element zwaar kan zijn voor de koks maar hij liet zich ontvallen dat zijn mensen als familie voor hem zijn.

Zelf is de Deense chef dol op competitie. Op zijn vijftiende had hij zijn eerste wedstrijdervaring. ‘Ik wil winnen.’

Reageer op dit artikel