nieuws

Zorgen op mosseldag Yerseke

Restaurant

De mosseldag in Yerseke stond zaterdag bol van acties voor het behoud van de sector. Een kleine 50.000 mensen bezochten het jaarlijkse feest rond de start van het nieuwe mosselseizoen in Nederland.

Zorgen op mosseldag Yerseke

Dit jaar was er echter weinig plaats voor feestelijkheden. De mosselsector vreest voor zijn bestaan door steeds meer beperkende voorwaarden. Natuurorganisaties procederen succesvol tegen vergunningen. Daardoor mogen mosselvissers steeds minder mosselzaad vangen in de Waddenzee, omdat dat de natuur zou schaden.

Op weg naar Yerseke werd duidelijk dat deze mosseldag een actiedag zou worden. De hele route was vol leuzen geschilderd en langs de toegangswegen hingen spandoeken. Ook de vlootschouw tijdens de mosseldag was aangepast. Daarbij voer de vloot dit keer langs de mosselverwerkende bedrijven en de kotters waren somber aangekleed.

Bij een actiebijeenkomst in verenigingsgebouw De Zaete nam minister Gerda Verburg (Visserij) van kinderen zwarte en witte rozen in ontvangst. Zwarte rozen vanwege de wanhoop en witte voor de hoop eruit te komen met milieuorganisaties.

Verburg zegde toe dat ze zich inzet om komend najaar een vergunning voor de mosselvisserij af te kunnen geven. Ze benadrukte wel dat de sector er samen met de natuurorganisaties moet uitkomen.

Zie ook:

Reageer op dit artikel