nieuws

De Kromme Watergang** krijgt groente uit eigen tuin

Restaurant

Vijftien Zeeuwse boeren hebben Edwin Vinke gevraagd hen te helpen met het promoten van Zeeuwse groente. Vinke, de tweesterrenchef van de Kromme Watergang, zei direct ‘ja’. De proeftuin met de naam ‘De Zilte Hof’ wordt momenteel voor de deur van het restaurant aangelegd.

De Kromme Watergang** krijgt groente uit eigen tuin

Tweesterrenchef Edwin Vinke reageerde enthousiast op het verzoek van de 15 jonge Zeeuwse boeren om hen te helpen met het promoten van Zeeuwse groenten. In ruil daarvoor krijgt Vinke een proeftuin, vlak voor de deur van de Kromme Watergang in Hoofdplaat.

Het stukje land van bijna een hectare groot wordt momenteel ingezaaid met de eerste producten. ‘Het varieert van kruiden tot bloemetjes, van fruit tot groente. We verbouwen onder andere prei, pompoen, maar ook druiven. In totaal staan er 150 gewassen op het lijstje dat ik heb samengesteld voor de boeren.’

De grond voor de deur van De Kromme Watergang is de proeftuin van het project. De bulk aan gewassen staat bij de 15 boeren op het land. ‘De gewassen worden verkocht via internet en via de speciaalzaken. Ik promoot de producten,’ aldus de Zeeuw.

Meerwaarde

Vinke ziet de proeftuin als een enorme meerwaarde voor zijn restaurant. ‘Ik kan deze zomer al verse producten gebruiken in mijn keuken. Dat is natuurlijk uniek. ’s Ochtends geplukt en ’s avonds op je bord.’

Educatief

De proeftuin zal ook educatief worden ingezet. ‘We willen lagere scholen ontvangen en samen met de leerlingen bijvoorbeeld preisoep maken. Eerst de prei oogsten, dan verwerken, bereiden en ten slotte opeten.’ De proeftuin wordt mede onderhouden door verstandelijk gehandicapten.

Reageer op dit artikel