nieuws

Minder mineralen in flessenwater

Restaurant

Water uit een fles bevat minder vaak mineralen dan wordt gedacht en soms zelfs minder dan water uit de kraan. Bovendien kunnen in flessenwater ongezonde kiemen voorkomen. Dit blijkt uit een onderzoek van Stiftung Warentest, een onafhankelijk Duits testinstituut.

Minder mineralen in flessenwater

Het onafhankelijke, maar deels de overheid gesubsidieerde instituut onderzocht 29 merken mineraalwater (zonder koolzuur) in Duitsland. Twee derde van de soorten bleek weinig tot zeer weinig minerale stoffen te bevatten, schrijft de Volkskrant. Zo zat er te weinig calcium in om iets te betekenen voor de botten en te weinig magnesium om er de spieren iets aan te laten hebben.

Bij twaalf merken troffen de onderzoekers kiemen aan in het water. Strikt genomen zouden deze waters moeten worden gekookt voordat ze geschikt zijn voor baby’s, ouderen en zieke mensen. In zes waters vonden ze acetylaldehyde. Deze stof komt vanuit het kunststof flesje in het water, waardoor het water minder lekker smaakt.

Kraanwater ook milieuvriendelijker

Stil mineraalwater geniet een toenemende populariteit. In Duitsland steeg de verkoop vorig jaar met 14 procent en ook in Nederland stijgt de afzet. De term suggereert de aanwezigheid van mineralen. ‘Een imago dat (..) weinig om het lijft heeft’, citeert de Volskrant Gertjan Medema, hoogleraar waterkwaliteit en gezondheid aan de TU in Delft.

‘Bovendien krijg je mineralen als kalk en magnesium ook wel binnen via het voedsel, aldus Medema in het artikel. Volgens hem is kraanwater niet alleen goedkoper, maar ook veel milieuvriendelijker. Afhankelijk van de situatie dertig tot duizend keer, zo stelt hij.

Reageer op dit artikel