nieuws

Risico op voedselvergiftiging door elektrische vliegenvangers

Restaurant

Vliegen die worden gedood door elektrische vangers met hoogspanningsrooster, kunnen besmetting van voedsel veroorzaken. De kleine deeltjes verspreiden zich in de lucht en kunnen neerdalen op werkbanken en gereed staand voedsel en vormen dan een reëel probleem voor de volksgezondheid. Dat meldt Rentokil op basis van eigen Brits onderzoek.

Risico op voedselvergiftiging door elektrische vliegenvangers

De zogeheten ‘knetterlampen’ trekken met hun blauw ultraviolet licht vliegen aan, die vervolgens worden gedood door een elektrische schok. De vliegen spatten uiteen in kleine deeltjes die zich verspreiden in de lucht.

‘Deze potentieel schadelijke soms slechts microscopisch kleine insectendeeltjes kunnen neerdalen op werkbanken en gereed staand voedsel’, aldus Rentokil. ‘Tests hebben aangetoond dat besmetting van voedingsmidddelen dan een reëel probleem voor de volksgezondheid is.’

Lampen die in plaats van een elektrische schok gebruikmaken van een zelfklevende film of kleefbord, kennen het bezwaar van rondspattende insectdeeltjes niet, zo schrijft Rentokil.

Het Britse onderzoek werd van april tot en met oktober 2010 uitgevoerd in het Global Science Centre van Rentokil-Initial in het Engelse Horsham. De test is gebaseerd op het loslaten van honderd huisvliegen in een standaard testruimte.

Het aantal gevangen vliegen werd op regelmatige tijdstippen geregistreerd over een periode van zeven uur. Deze test werd minstens zes keer herhaald om er zeker van te zijn dat het resultaat een realistische weergave is van de vangstresultaten van de verschillende types vliegenvangers.

Reageer op dit artikel