nieuws

Verbod foie gras in Californië van kracht

Restaurant

Inwoners van Californië moeten vanaf zondag naar een andere staat als ze foie gras willen eten. Vanaf die dag is een verbod van kracht op het maken en verhandelen van de delicatesse. Het is de eerste Amerikaanse staat die een dergelijk verbod invoert.

Verbod foie gras in Californië van kracht

Foie gras is omstreden omdat de ganzen en eenden die ervoor worden gebruikt, worden met harde hand volgepropt om hun lever zo groot mogelijk te laten worden. De toenmalige gouverneur van Californië Arnold Schwarzenegger ondertekende de wet al in 2004.

Topkoks en restaurants reageren divers op het verbod. Terwijl sterrenkok Wolfgang Puck in Hollywood de ganzenlever al in 2007 van zijn kaart haalde, probeerden tientallen collega’s via een campagne het verbod van tafel te krijgen.

Diverse restaurants in de staat proberen op de valreep extra klanten te lokken met speciale levermenu’s. Het restaurant Petrossian in West Hollywood stelde een ‘vaarwelmenu’ samen van vijf gangen, inclusief foie-grasijs.

Restaurant Mélisse in Santa Monica maakte een achtgangenlevermenu dat volgens chef-kok Ken Takayama de afgelopen maanden door de helft van zijn gasten werd besteld. ‘Ik heb nog nooit zo veel foie gras ingekocht’, aldus de kok.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel