Meer duurzame mosselvisserij in 2010

Meer duurzame mosselvisserij in 2010

Het aantal duurzame installaties waarmee mosselen worden gevangen, gaat in 2010 omhoog. Landbouwminister Gerda Verburg maakte donderdag bekend dat er in de Waddenzee en Oosterschelde ruim 700 hectare bij komt waar de zogenoemde mosselzaadinvanginstallaties (MZI's) in gebruik worden genomen.

Dit jaar is op ruim 200 hectare op een duurzame manier mosselzaad gevangen. Vanaf volgend jaar komen er negen vangstlocaties in de Waddenzee bij, vier in de Oosterschelde en een in de Zeeuwse Voordelta. Uiteindelijk moeten MZI's en andere nieuwe technieken die de natuur zo min mogelijk beschadigen, de tradtionele mosselvisserij vervangen die nogal wat beroering van de bodem veroorzaakt. De MZI's mogen van Verburg niet de vogels en zeezoogdieren in een gebied in de weg zitten, vandaar dat goed is gekeken naar de natuur voordat de locaties werden gekozen.

De minister sloot vorig jaar een pact met de mosselsector en natuurorganisaties over duurzamere mosselvisserij en natuurherstel. Onderdeel daarvan is dat mosselvissers tot 2020 de tijd krijgen over te stappen op een andere werkwijze. Ze heeft 1,7 miljoen euro beschikbaar voor mosselvissers die vanaf 2010 met MZI's gaan werken.

Verburg is tevreden over de gekozen aanpak en geeft aan dat ze de toekomst met vertrouwen tegemoetziet. Ze prijst de betrokkenheid van alle betrokkenen. 'Partijen zijn op weg naar het gezamenlijk doel van de rijke zee, waarin ecologie en economie met elkaar in balans zijn.'

Mosselvissers kunnen dit najaar overigens een maand eerder dan anders aan de slag op de Waddenzee. Ze mogen het mosselzaad daar binnenhalen dat anders tijdens najaarsstormen verdwijnt of door zeesterren wordt opgegeten.