Sander, Groen en Van Nieuwamerongen winnen SVH NK Horeca 2012

Sander, Groen en Van Nieuwamerongen winnen SVH NK Horeca 2012

De beste leerling-kok van Nederland is Edwin Sander van Restaurant Ciel Bleu in Amsterdam. Tot beste leerling-gastheer is Niek Groen van De Librije in Zwolle verkozen en de titel beste leerling-kastelein is gewonnen door Luc van Nieuwamerongen van De Beyerd in Breda.

De drie waren de beste in hun discipline tijdens de finale van het NK Horeca 2012, dat 17 maart tijdens de Skills Masters in Ahoy Rotterdam werd gehouden.

Tijdens het beroepskeuze-evenement Skills Masters in Ahoy, waar een groot aantal branches en beroepen zich van hun beste kant liet zien, vonden zaterdag 17 maart de finales plaats van het SVH Nationaal Kampioenschap Horeca. Leerling-koks kookten een driegangenlunch, die vervolgens door leerling-gastheren en –vrouwen werd geserveerd in een speciaal ingericht wedstrijdrestaurant. Pal daarnaast lieten de leerling-kasteleins zien wat ze in huis hadden in hun eigen, separate finale.

Stikstof en mos

Tot beste leerling-kok werd Edwin Sander gekroond. Hij volgt zijn opleiding tot kok bij de Sterklas van het ROC Amsterdam en doet ervaring op bij leerbedrijf Hotel Okura, Restaurant Ciel Bleu** in Amsterdam. Met name het spectaculaire dessert van Sander, met stikstof en mos, maakte indruk op de jury (zie foto).

De Librije

Beste leerling-gastheer was volgens de SVH-jury Niek Groen, die zijn opleiding tot gastheer volgt op het ROC Kop van Noord Holland in Schagen en werkervaring opdoet bij De Librije*** in Zwolle. De jury was onder meer gecharmeerd van het feit dat Groen zijn eigen servies had laten maken voor de wedstrijd. Daarnaast gaf hij blijk van een perfectionistische en tegelijkertijd zeer gastvriendelijke aanpak.

Kastelein

Kampioen leerling-kastelein werd de 23-jarige Luc van Nieuwamerongen. Hij volgt zijn opleiding tot kastelein bij De Rooi Pannen in Tilburg, en werkt tegelijkertijd bij leerbedrijf De Beyerd in Breda. Hij heeft volgens de jury alle aspecten van het kasteleinschap alles in zich om een groot kastelein te worden.