Edwin Vinke** start exclusief trainingsprogramma

Edwin Vinke** start exclusief trainingsprogramma

Patron-cuisinier Edwin Vinke van De Kromme Watergang in Slijkplaat start in september met een eigen training. Hij wil daarmee het kennisgat dat gaapt tussen jongens die net van de opleiding komen en de praktijk dichten.

Edwin Vinke is van mening dat het gat tussen school en het werkelijke horecaleven te groot is. Hij wil zelf een steentje bijdragen aan de toekomst van zijn vak, in plaats van te lopen mopperen. 'Want hebben we het niet zelf in de hand dat veel jongens die net van school komen afbranden omdat ze bij ons in de keukens zo moeten buffelen?' bekend tweesterrenchef Vinke.
Onderdeel van de selectieprocedure voor de nieuwe training is een psychologische test en een sterkte en zwakte analyse. 'We investeren zelf natuurlijk in de opleiding en willen niet het risico lopen dat iemand na een maand afhaakt.'

Hoewel het idee uit Vinkes hoofd afkomstig is, krijgt hij voor de praktische uitvoering hulp van Ritchie Bosma, beloningsadviseur, en Corry Verhoeven, personeelsmanagement, van ABAB Salaris en Personeelsdiensten in Terneuzen.

Opzet training

Het gaat om een tweejarig traject waarvan de studenten zeven maanden in dienst zijn bij Edwin Vinke en vijf maanden bij een andere chef of op een korte stage. 'De deelnemers werken vier dagen en gaan één dag in de week naar een opleiding of cursus. Heel nette uren dus. De opleidingen mogen ze selecteren uit het programma van Syntra West uit Brugge, België. Afgestemd op hun eigen interesses.' De studenten krijgen een beloning conform de cao.

Bij het traject inbegrepen zitten korte stages bij bakker, slager en vissers. 'Omdat een goede chef moet weten waar zijn producten vandaan komen. Praat je over een sommelier in opleiding, dan gaat deze druiven plukken of meedraaien op een chateau. Maar ook BHV, HACCP en een opleiding tot Leermeester zijn onderdeel van de nieuwe training uit de koker van de sterrenchef.

Vinke vergelijkt zijn initiatief – dat nog geen officiële naam heeft – met de Ster-klas. 'maar dan nog meer gericht op de praktijk'. Vinke wil er zo'n 15 tot 20 collega restaurateurs bij betrekken. Als elk van hen 4 leerlingen opneemt, zijn we al een heel eind op weg. Na twee jaar gaan de jongens en meisjes hier weg met ontzettend veel ervaring. Daar zit iedereen om te springen.'

Naast collega chefs werkt Vinke samen met het ROC Zeeland, de Vlaamsche Hotelscholen zoals Ter Duinen Koksijde, Ter Groene Poorte Brugge en Spermalie Brugge en de Belgische opleider Syntra West.

De eerste twee studenten starten in september met de opleiding.
Het zijn: De Nederlandse Jordan Ellen (afkomstig van het ROC Middelburg)  en de Belgische Rafael van Coillie (afkomstig van Hotelschool Ter Duinen Koksijde).