nieuws

Van Veluwen: ‘Nederlandse kaas bezig aan revival

Restaurant

Nederlandse producten zijn bezig aan een revival en de – duurzame – kazen lopen daarbij misschien wel voorop. Bio-kok Eric van Veluwen van de Keuken van Hackfort in Vorden hield woensdag 9 januari tijdens de Horecava in Amsterdam een workshop. ‘Of kazen een trend zijn? Het is in ieder geval niet meer tegen te houden.

Van Veluwen: ‘Nederlandse kaas bezig aan revival

‘De kwaliteit van de duurzame Nederlandse kazen is top’, vertelde de bekende bio-kok Eric van Veluwen van de Keuken van Hackfort in Vorden tijdens een workshop. ‘Ons land telt zeker vijftig kazen die de moeite waard zijn om op een kaasplank te leggen.’

Volgens Van Veluwen volstaan zes soorten op een kaasplank. ‘Meer is absoluut niet nodig. Kies voor variatie op de plank én in het aanbod. Als ondernemer kun je er gemakkelijk minimaal een tientje voor vragen.’

Gastencontact
De trend is dat gasten meer willen worden geïnformeerd over de producten die ze geserveerd krijgen, aldus Van Veluwen. ‘Nederlandse kazen hebben een mooi verhaal en zorgen dus voor gastencontact. Bovendien is het ook een mooi product om te serveren.’

Witte wijn bij kaas
Van Veluwen is voorstander van het serveren van een witte wijn bij een kaasplank. ‘Na de rode wijn bij het hoofdgerecht is het een perfect moment om terug te gaan naar witte wijn. Serveer ook geen port. Wit geeft een frisse smaak en dat betekent dat de gast na de kaas waarschijnlijk weer zin heeft in iets zoeters.’

Drie kaastips van Van Veluwen: Remeker Jersey Boerenkaas, de Brandrood Kaas van Michael Kabuto en de blauwschimmelkaas van Bastiaansen.

Reageer op dit artikel