nieuws

Wijntrend: ‘Alcoholpercentages omlaag

Restaurant

De alcoholpercentages in wijn gaan in 2013 (verder) omlaag. Die trend voorspellen de door GaultMillau voor 2012 bekroonde sommeliers Nic van Lokven van Het Savarijn in Nijmegen en Johan Kragtwijk van het sterrestaurant van Karel V in Utrecht. ‘De doordrinkbaarheid en de elegantie worden belangrijk(er).

Wijntrend: ‘Alcoholpercentages omlaag

‘Van een wijn met een (te) hoog alcoholpercentage bestelt een gast geen tweede fles’, reageert Van Lokven op de vraag naar wijntrends voor 2013. ‘Dat betekent dat het alcoholpercentage omlaag gaat. De elegantie en doordrinkbaarheid worden belangrijk(er).’

Elegant en doordrinkbaar
De gast weet volgens beide sommeliers steeds meer van wijnen en gaat er daardoor ook meer over nadenken. Van Lokven: ‘De gast beschikt over kennis en knowhow en heeft daardoor ook meer oog voor de elegantie en doordrinkbaarheid. Het moet geen opgave worden om een fles leeg te krijgen en dat kan het geval zijn als een wijn een hoog alcoholpercentage heeft.’

Foodmiles
Die toegenomen kennis bij de gast betekent volgens Van Lokven ook dat de gast meer aandacht gaat schenken aan de zogeheten foodmiles. ‘Waarom een wijn van ver halen als dichterbij huis dezelfde kwaliteit beschikbaar is. Ik verwacht dat er meer Europese wijnen gaan worden gedronken.’

Prijs-kwaliteit
Kragtwijk denkt dat de aandacht voor prijs en kwaliteit blijft, maar dat de prijscomponent daarbij een zwaardere rol gaat spelen. ‘Goede wijnen, maar met een prijs die niet veel hoger zal liggen dan 60 euro.’ Beide sommeliers zien dat in hun restaurants wordt bezuinigd op wijnen.

Reageer op dit artikel