nieuws

Chinese restaurants veroordeeld voor uitbuiting kok

Restaurant

Omdat ze een Chinese kok onder erbarmelijke omstandigheden lieten werken, krijgen vijf Chinese restauranthouders werkstraffen. De rechtbank in Amsterdam veroordeelde de vijf maandag tot werkstraffen van 120 tot 240 uur wegens uitbuiting.

Chinese restaurants veroordeeld voor uitbuiting kok

De vijf restauranthouders krijgen ook allemaal een voorwaardelijke gevangenisstraf van 3 maanden, twee van hen moeten daarnaast onvoorwaardelijk 3 maanden zitten.

De Chinese kok werd eind 2007 na bemiddeling door een Chinees uitzendbureau Chinese Workers BV naar Nederland gehaald. Hij werd aan het werk gezet in restaurants in Arnhem en Amsterdam, waar de verdachten hem dwongen lange dagen keihard te werken. Het salaris dat het uitzendbureau aan hem overmaakte, haalden ze van zijn rekening. In Amsterdam woonde de chef het grootste deel van de tijd onder erbarmelijke omstandigheden in een ongeventileerde opslagruimte onder het restaurant. Het slachtoffer kon door geldgebrek en onbekendheid met de taal geen kant op. Toen hij zich na ruim een jaar met behulp van vrienden bij de politie meldde, was hij ernstig verzwakt.

Het detacheringsbureau Chinese Workers werd in 2001 opgericht in opdracht van de sectie Chinees-Indische bedrijven van Koninklijke Horeca Nederland. Sinds 2008 werkt het bureau geheel zelfstandig.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel