nieuws

Best 50: daling Oud Sluis, Librije uit de lijst

Restaurant

Slecht nieuws voor de Nederlandse restaurants in The World’s 50 Best Restaurants van Restaurant Magazine, zo bleek maandagavond 29 april. Sergio Herman zakt in de lijst van 2013 met Oud Sluis in Sluis van 21 naar 35 en De Librije in Zwolle verdwijnt uit de top 50, nadat het vorig jaar nog liefst dertien plekken steeg. Nederlander Richard Ekkebus steeg met Amber Restaurant naar plaats 36 (vorig jaar 44).

Best 50: daling Oud Sluis, Librije uit de lijst

Grootste verrassing is dat driesterrenrestaurant De Librije in Zwolle niet meer bij de beste vijftig staat in de 2013-lijst van The World’s 50 Best Restaurants. Jonnie en Thérèse Boer stegen vorig jaar liefst dertien plekken naar plaats 33, maar moeten het in de nieuwste lijst doen met de 57e plaats.

Sergio Herman

Sergio Herman blijft met Oud Sluis in Sluis de beste Nederlander, maar staat in de lijst van 2013 op plek 35. De eveneens met drie Michelinsterren bekroonde chef-kok zag zijn restaurant vorig jaar nog terug op plaats 21.

Het is de tweede daling op rij voor Herman – in 2011 stond Oud Sluis op 17 – die ook niet meer de beste Benelux-notering heeft. Driesterrencollega Peter Goossens staat met het Hof van Cleve in Kruishoutem op plek 25, een flinke winst vergeleken met de 42e plek van vorig jaar. Herman heeft wel voor het achtste jaar een notering heeft bij de beste 50.

Richard Ekkebus

Goed Nederlands nieuws komt van tweesterrenchef Richard Ekkebus. Hij wint met Amber Restaurant in de lijst van 2013 acht plaatsen en stijgt naar plek 36. Ekkebus staat in 2013 voor het derde opeenvolgende jaar in de lijst: 37 in 2011, 44 in 2012 en 36 in 2013.

El Celler de Can Roca

De lijst heeft een nieuwe nummer 1. Na drie jaar is tweesterrenchef René Redzepi met Noma in Kopenhagen verdreven van de bovenste trede. Redzepi heeft van plek geruild met de broers Jean en Jordi Roca van El Celler de Can Roca in het Spaanse Girona.

Reageer op dit artikel