nieuws

Cees Helder: ‘Sergio is absoluut een van de allergrootsten

Restaurant

‘Verrassend.’ Cees Helder, die in 2002 als eerste Nederlandse chef-kok met drie Michelinsterren werd beloond, had niet voorzien dat Sergio Herman de deuren van Oud Sluis zou sluiten. ‘Ik dacht dat het wel los zoulopen, maar nu is het dan toch echt zo ver. Verrassend en jammer.

Cees Helder: ‘Sergio is absoluut een van de allergrootsten

‘Toen mijn vrouw mij vanochtend belde met het nieuws was ik behoorlijk verrast’, aldus Helder. De geruchten waren hem uiteraard nooit ontgaan. Het was Sergio Herman zelf die deze met enige regelmaat voedde, maar toch.’Ik dacht dat hij in een opwelling sprak en dat het zo’n vaart niet zou lopen. Maar het is nu toch wel snel gegaan.’

Helder prijst met name de creatieve kant van Herman: ‘Sergio is één van de creatiefste chef-koks die we hebben en dat zorgt natuurlijk voor de nodige druk; steeds nieuwe gerechten bedenken. Maar daar was hij absoluut één van de allergrootste in.’ Helder weet als geen ander dat de sterren van Michelin druk met zich meebrengen. ‘Maar dat is relatief, want die sterren krijg je niet van de ene op de andere dag, daar groei je naar toe.’ Dat Sergio Herman gemist gaat worden is evident volgens Helder. ‘Natuurlijk blijft zijn vakmanschap voor ons behouden, via Pure C en La Chapelle, maar het is eeuwig zonde voor de Nederlandse uitstraling als driesterrenland. Maar ik verwacht wel dat daar een ander restaurant voor in de plaats zal komen. Wij zijn groot en goed genoeg voor twee of drie driesterrenzaken.’

Reageer op dit artikel