nieuws

Cees Helder: ‘Warenkennis was grote kracht Van Dam

Restaurant

Cees Helder heeft groot respect voor de gisteren overleden culinair journalist Johannes van Dam. Van Dam beschikte volgens de eerste driesterrenchef van Nederland over een grote culinaire visie. ‘Zijn warenkennis was zijn grote kracht’.

Cees Helder: ‘Warenkennis was grote kracht Van Dam

Donderdagavond overleed Van Dam in het ziekenhuis in Amsterdam aan de gevolgen van suikerziekte en problemen met hart en nieren. Van Dam was al enige jaren ziek en was door zijn beperkingen de laatste jaren steeds minder mobiel.

Helder, die met restaurant Parkheuvel als eerste restaurant in Nederland drie Michelinsterren behaalde, roemt Van Dam om zijn grote culinaire visie. ‘Hij wist ontzettend veel, al was hij niet altijd even objectief. Maar dat mag, vanuit zijn rol. Ik heb hem altijd hoog zitten door zijn grote culinaire visie. Zijn warenkennis was zijn grote kracht’.

Helder weet nog als de dag van gisteren hoe zijn eerste kennismaking met Van Dam was. ‘Hij nam de column in Elsevier van Pieter Taselaar over en ik was zijn eerste onderwerp. Hij moest natuurlijk even een punt zetten als nieuwe columnist, dus ik kreeg er van langs. Dat was niet prettig, maar er is altijd wederzijds respect geweest voor elkaar’.

Reageer op dit artikel