EU-parlement: hogere straffen voedselfraude

EU-parlement: hogere straffen voedselfraude

Straffen voor voedselfraude in de Europese Unie moeten fors hoger. De boete moet minstens het dubbele bedrag worden van het profijt dat de bedriegers maakten. Als de volksgezondheid opzettelijk in gevaar is gebracht, kan de straf nog zwaarder als extra afschrikwekkende maatregel.

De fors hogere straffen voor voedselfraude in de Europese Unie, of het nu gaat om gesjoemel met eieren of vervuilde alcohol in dranken, worden gedaan door Europees Parlement (EP) in een reeks aanbevelingen, die zijn opgesteld door Europarlementariër Esther de Lange (CDA).

Het rapport over de aanpak van het probleem wordt donderdag 17 oktober in het EP gepresenteerd. 'Europa heeft nog niet eens een definitie van voedselfraude vastgelegd', aldus De Lange.

Paardenvlees

Het parlement reageert op de voorstellen van de Europese Commissie om fraude met voedsel harder aan te pakken na onder meer het schandaal met paardenvlees eerder dit jaar.

Het EP vindt de voorgestelde straffen van de commissie niet ver genoeg gaan en hoopt dat er nog strengere straffen komen. Ook de pakkans moet omhoog om fraudeurs te ontmoedigen.

Misstanden

Het rapport stelt verder dat de EU-landen klokkenluiders beter moeten beschermen, zodat zij veilig en anoniem misstanden kunnen melden.

Het is gebleken dat zij een belangrijke rol spelen bij het onthullen van allerlei wantoestanden in de voedselsector, aldus De Lange.

Olijfolie en vis

Het meeste gerommel vindt plaats met olijfolie, vis en biologische producten. Er bestaan geen Europese statistieken over de fraude. Echter alleen al in Italië loopt de schade in de miljarden euro's per jaar, stelt De Lange.

'Fraudeurs slaan vooral toe waar de pakkans klein is en de winst groot', aldus de CDA-politica. Ook de georganiseerde misdaad zou zich met voedselfraude bezighouden.

Bron: ANP