nieuws

Jan Smink zegt baan op voor Bocuse

Restaurant

Jan Smink, de chef die Nederland begin volgend jaar gaat vertegenwoordigen op de wereldfinale van de Bocuse d’Or, heeft zijn baan bij Kwartier Noord in Katlijk opgezegd. Hij gaat drie dagen aan de slag als zzp’er bij Jonnie en Therese Boer en heeft zo meer tijd om zich voor te bereiden op de Bocuse.

Jan Smink zegt baan op voor Bocuse

‘Het is een heel zware combinatie: als chef van Kwartier Noord in Katlijk een meer dan fulltime baan en daarnaast de wedstrijdvoorbereidingen…’ zegt Jan Smink (26) tegen Misset Horeca. ‘Ik ga nu voor drie dagen in de week aan de slag voor Jonnie en Therese Boer, als zzp’er. Dat kan bij het Atelier zijn, bij Librije’s Zusje of waar het ook maar nodig is. Zo sta ik ook nauwer in contact met Lars Aukema, mijn commis tijdens de Bocuse. Aukema werkt bij De Librije.’

De maandag maakt Jan Smink volledig vrij om zich voor te bereiden op de Bocuse. Dalmolen Horeca en Grootkeukentechniek in Wolvega heeft voor de chefs de wedstrijdkeuken exact nagebouwd in haar bedrijfspand. ‘Hier kunnen we trainen in een ruimte die exact gelijk is aan die in Lyon waar de wereldfinale plaatsvindt.

Daarnaast gaat Smink op dinsdag een dagdeel lesgeven op het ROC Friese Poort in Sneek. Smink heeft twee jaar voor Kwartier Noord gewerkt. Wie hem daar gaat opvolgen is nog niet bekend. ‘Ik zal zeker de komende tijd nog bijspringen waar nodig. Maar deze beslissing moest ik gewoon nemen om ook maar enigszins de concurrentie aan te gaan met de andere finalisten. Andere landen waartegen wij het gaan opnemen trainen ontzettend intensief. Naast een fulltime baan is dat bijna niet te doen.’

Jonnie Boer proeft

Smink en Aukema gaan zich zo snel mogelijk na het bekendworden van de opdracht, buigen over de gerechten. Dan gaan we brainstormen, oefenen, proeven en verfijnen. We zullen de gerechten laten proeven aan Jonnie en Therese Boer. Samen kunnen we zo ons niveau verbeteren.’ Boer heeft ook zitting in de jury tijdens de wereldfinale in januari 2015.

Reageer op dit artikel