nieuws

Werner Loens: ‘Nederland internationaal koploper

Restaurant

‘Op internationaal niveau is Nederland één van de koplopers’. Dit zegt Werner Loens, hoofdinspecteur van Michelin. ‘Alleen al met Jonnie Boer heeft Nederland een goeie ambassadeur. Internationaal gezien doet hij heel veel.’ Loens is daarnaast lovend over de culinaire opleidingen in ons land.

Werner Loens: ‘Nederland internationaal koploper

Loens verzekert daarnaast dat er nog veel goede koks aankomen. ‘De voormalige driesterrenchef van restaurant Parkheuvel in Rotterdam, Cees Helder, weet nieuw, jong talent op de juiste plaatsen neer te zetten. Het is net als het Nederlandse voetbal. Er is een goede school. Die is er ook op culinair vlak.’

Ron Blaauw en Hans van Wolde

Volgens Loens zet de trend door om terug te gaan naar de essentie. ‘Veel chefs ontdoen het bord van te veel poespas. ‘Nederlandse koks zijn meer en meer de trend van enkele topkeukens gaan volgen. Topkoks als Ron Blaauw en Hans van Wolde kwamen met concepten die het werken allemaal efficiënter maakten. Scherper op kwantiteit en prijs, maar tegelijkertijd ook scherp blijven op kwaliteit”, aldus Loens.

Volgens hem zie je het ook terug in de betere restaurants die eerder deze maand al een Bib Gourmand van Michelin kregen. Dat zijn restaurants met een goed driegangenmenu voor maximaal 37 euro. Deze keer werden maar liefst 22 nieuwe ‘Bibs’ uitgedeeld.

‘Nieuwe, jonge koks vragen zich af of ze nog wel met de essentie van het koken bezig zijn. Daarom niet te veel tierelantijnen op het bord, maar alleen het hoognodige voor een goede prijs’, aldus Loens. Ook worden er meer menu’s samengesteld; is het minder à la carte eten.’

Maandag 17 november komt de Michelingids weer uit waarin de Nederlandse haute cuisine wordt beoordeeld. Misset Horeca is hierbij aanwezig en zal de bijeenkomst verslaan. Volg alle berichtgeving over Michelin in het dossier Misset Horeca Michelin.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel