nieuws

Gegevens horecaondernemers op straat

Restaurant

Hermannus Stegeman is bang dat veel privacygevoelige gegevens van horecaondernemers op straat komen te liggen. Het gaat om data van het Bedrijfschap Horeca en Catering.

Gegevens horecaondernemers op straat

Hermannus Stegeman uit zijn angst in een blog op zijn eigen website.De aanleiding voor de blog is de manier waarop HorecaDNA zich presenteert. Het bedrijfschap horeca en catering (BHC) heeft de gegevens van ondernemers volgens hem altijd geanonimiseerd in statistieken. ‘Nu het schap haar deuren sluit komen registratiegegevens (naam, adres, plaats), maar ook veel extra gegevens zoals type zaak, oppervlakte etc. op straat te liggen. Als ik ondernemer was zou ik vervolgens wel willen weten wie deze partij is, wat ze met mijn gegevens doen en welke gegevens ze eigenlijk hebben.’

‘Niet transparant’

Stegeman is sceptisch over de informatie en beloftes die HorecaDNA geeft. ‘Je komt op de website weinig te weten over het achterliggende bedrijf. Er staan prachtige woorden over het dienen van belangen, transparantie en controle door de Stichting Digitale Dienstverlening Horeca. Dit klinkt vertrouwenwekkend, maar deze stichting heeft slechts twee hits op Google (op de site van HorecaDNA). En Stegemans argwaan groeit verder: hij vraagt zich af welke belangen HorecaDNA behartigt en hoe deze partij weet wat uw belangen zijn. ‘Op de site van HorecaDNA staat dat zij actief de uitgebreide informatie over uw bedrijf doorgeven aan navigatiesystemen en horeca-sites. Dat lees als: wij verhandelen uw informatie en worden daar zelf beter van.’

Belangenbehartiger

‘KHN blinkt niet uit in het verschaffen van informatie over de achtergrond van HorecaDNA en al helemaal niet in de voorlichting over de acties die u zou moeten ondernemen ter bescherming van uw gegevens,’ zegt Stegeman over KHN. ‘Een belangenbehartiger die even niet handelt in het belang van u als ondernemer, juist als het gaat om uw gegevens en het dienen van uw belang.’ Zelf schrijft KHN op haar website in ieder geval de gegevens over loonsom, de heffing en dossierinformatie van individuele horecabedrijven niet door te spelen.

Tot slot wijst Stegeman er op dat het BHC per 1 januari al gegevens van horecaondernemers doorgeeft aan HorecaDNA, tenzij u zelf aangeeft dat u dat niet wilt. ‘Dit moet vóór 29 december gebeuren, en de post heeft het druk met Kerst. Ook heeft u nog een kenmerk nodig uit een brief die u krijgt vanuit het schap.’ Social media-expert Kim van Velzen stelde een voorbeeldbrief op voor horecaondernemers om bezwaar te maken tegen het overdragen van gegevens aan HorecaDNA.

Reageer op dit artikel