nieuws

Iens overgenomen door TripAdvisor; Iens Boswijk uit MT

Restaurant

De Nederlandse reviewsite Iens.nl en reserveringssite SeatMe worden overgenomen door webreus TripAdvisor. Oprichter Iens Boswijk stapt uit het managementteam. Het is onduidelijk of het merk SeatMe blijft bestaan.

Iens overgenomen door TripAdvisor; Iens Boswijk uit MT

Donderdagochtend maakten Iens/SeatMe en TripAdvisor de overname wereldkundig. De werknemers van Iens en SeatMe blijven de bedrijfsvoering verzorgen vanuit het hoofdkantoor in Amsterdam.

Ceo Bertrand Jelensperger van Lafourchette, onderdeel van TripAdvisor, laat weten dat Nederland een belangrijke markt is. ‘Deze overname biedt ons de mogelijkheid om meer groei te realiseren, Nederlandse restauranthouders te voorzien van meer gasten en bovenal meer TripAdvisor-gebruikers te helpen bij het vinden en boeken van restaurantervaringen in Nederland’, aldus Jelensperger.

Wout van der Wijk, chef van Iens en SeatMe, laat vanuit Parijs weten dat er sinds twee maanden gesproken is met meerdere overnamekandidaten. Welke dat zijn, wil Van der Wijk niet zeggen. Wel laat hij weten dat de gesprekken hebben plaatsgevonden op initiatief van Iens en SeatMe.

‘We hebben de laatste jaren een goede ontwikkeling doorgemaakt, maar in Europa zie je een consolidatie op gang komen. Op termijn is het moeilijk om bij te blijven qua technologische ontwikkelingen, dus met TripAdvisor hebben we een heel goede eigenaar gevonden’, aldus Van der Wijk.

Van der Wijk blijft na de overname verantwoordelijk voor de activiteiten in Nederland. Voor oprichter en naamgever Iens Boswijk breekt een andere tijd aan. Boswijk stapt uit het managementteam en blijft parttime betrokken bij het merk.

Iens Boswijk over de overname: ‘Als oprichter van Iens ben ik er trots op dat Iens klaar is voor de volgende fase. Ik ben er van overtuigd dat we hiervoor geen betere partij hadden kunnen vinden dat TripAdvisor’, aldus Iens, die begin deze week nog de lunchbusinesskaart aankondigde.

Iens werd in 1998 opgericht. De website ontvangt jaarlijks 20 miljoen bezoekers en heeft een netwerk van meer dan 20.000 restaurants waarvan er 1.550 te reserveren zijn via zustersite Seatme.nl. Lafourchette is een toonaangevend reserveringsplatform in Frankrijk, Spanje en Zwitserland en sinds mei 2014 onderdeel van TripAdvisor.

Reageer op dit artikel