nieuws

Permanent restaurant voor ‘voedselredders’ van Instock

Restaurant

Stichting Instock die voedsel van de afvalbak redt, heeft sinds begin juni een permanent restaurant aan de Czaar Peterstraat in Amsterdam. In het restaurant worden producten geserveerd die in de supermarkt niet meer verkocht mogen worden.

Permanent restaurant voor ‘voedselredders’ van Instock

Een jaar geleden opende Instock een pop-up restaurant in de Westergastfabriek in Amsterdam. Er volgde een uitbreiding met een afhaaltoko, een foodtruck, een permanent café en nu ook een permanent restaurant.

Producten

De vier initiatiefnemers van Instock willen voedselverspilling zoveel mogelijk tegengaan.  De producten, met name brood, groente, fruit en aardappelen die niet meer verkocht mogen worden in supermarkten, maar nog wel aan de eisen van de Voedsel- en Warenautoriteit voldoen, komen voornamelijk uit Albert Heijns in Amsterdam.  Het streven is om voor ten minste 80 procent gebruik te maken van producten die anders verspild waren. De teller staat nu op meer dan 40.000 borden met gered eten, en daar zitten de afhaalmaaltijden van de toko nog niet eens bij, zo staat op de website. De initiatiefnemers noemen dit pas het begin. ‘In realiteit is het percentueel gezien een erg klein deel van de totale verspilling. Wij zijn nog lang niet klaar met voedselverspilling op de kaart te zetten.’

Verschil met pop-up restaurant

Een grote verandering ten opzichte van het pop-up restaurant is dat het iedere dag open is voor ontbijt, lunch en diner.

Evenementen

Ook worden regelmatig evenementen georganiseerd waarin de thema’s food, food waste en ondernemerschap centraal staan.

Reageer op dit artikel