nieuws

Regio-agent Subway smeerde franchisenemer verliesgevende zaak aan

Restaurant

Henk Tolsma is binnen een jaar failliet als Subway-agent Hans Koens hem in 2008 een verliesgevende zaak aansmeert. Afgelopen december oordeelde het gerechtshof Amsterdam dat Koens opzettelijk een te rooskleurige prognose aan Tolsma gaf. In Misset Horeca nummer 12 die vandaag verschijnt, een reconstructie van deze slepende kwestie.

Regio-agent Subway smeerde franchisenemer verliesgevende zaak aan

Henk Tolsma is binnen een jaar failliet als Subway-agent Hans Koens hem in het voorjaar van 2008 een verliesgevende zaak aansmeert. Afgelopen december oordeelde het gerechtshof Amsterdam dat Koens opzettelijk een te rooskleurige prognose aan Tolsma gaf. In Misset Horeca nummer 12 die vandaag verschijnt, een reconstructie van deze slepende kwestie.

Via de website van Subway komt Tolsma in 2008 in contact met de regionale development agent Hans Koens. Die biedt Tolsma en diens zakenpartner Victor Lepoutre een ‘goedlopende’ vestiging in Enschede aan.

Cruciaal bij die overname is een document gedateerd 30 mei 2008 getiteld ‘Prognose’s 5 jaar Subway Enschede’ In die prognose, opgesteld door Hans Koens en voorzien van het Subway-logo, vallen de extreem lage loonkosten van een kleine 10% op. In werkelijkheid blijken de loonkosten een stuk hoger.

Op 27 mei 2009 wordt de vof van Tolsma Lepoutre failliet verklaard. Wat een opstapje zou moeten zijn naar meer Subway-vestigingen loopt na tien maanden uit op een verlies van €180.000. ‘De berekeningen lieten zien dat het kon,’ zegt Tolsma. Hij spant een rechtszaak aan, die pas vijf jaar later tot een ontknoping komt.

In december oordeelde het gerechtshof Amsterdam dat Subway-vertegenwoordiger Koens de cijfers van de vestiging in Enschede bewust heeft gemanipuleerd. Bovendien zijn cruciale gegevens over de loonkosten nooit bij Tolsma en Lepoutre terecht gekomen. Koens wordt veroordeeld tot betaling van een schadevergoeding van €100.000.

Zowel Subway als Koens weigeren inhoudelijk te reageren. Henk Tolsma heeft tegenwoordig een centrum voor huiswerkbegeleiding in zijn woonplaats Winterswijk.

Lees het hele verhaal in Misset Horeca nummer 12

 

Reageer op dit artikel