nieuws

Utrechtse horeca flirt met fairrukkelijk food

Restaurant

In de zomermaanden juni, juli en augustus test de horeca in Utrecht duurzame producten bij haar inwoners. Met deze producten zet de stad een speciaal Flairtje-menu op de kaart: een menu of gerecht met minstens één Utrechts en één fairtrade-product erin verwerkt. Eerder al, op 9 mei, World Fairtrade Day, werd er bij de horecagasten gepeild wat ze van het duurzame idee vonden.

Utrechtse horeca flirt met fairrukkelijk food

Utrechtse horecazaken die zich enthousiast getoond hebben om de Utrechtse én fairtrade-producten onder de aandacht te brengen, zijn onder meer De Kleine Baron, eetcafé Tilt!, Toque Toque, ‘t Oude Pothuys, The Basket en Van Rooijen Catering. Zij doen als eersten mee met het initiatief. Gasten kunnen hier vragen naar het speciale Flairtje-menu. Maar ook bij andere horecagelegenheden kan naar het aanbod food en drinks worden gevraagd dat ‘fairrrukkelijk’ en fair is.

Utrecht is sinds 2010 één van de eerste 55 Fairtrade Gemeenten van Nederland, om te zorgen voor betere leef- en werkomstandigheden van boeren in ontwikkelingslanden. Daarnaast worden ook de Utrechtse boeren niet vergeten. Wanneer de horeca met haar grootverbruik meer van deze Utrechtse en fairtrade-producten inkoopt, betekent dit een toename van milieuvriendelijk, eerlijk en lokaal geproduceerd eten en drinken. Wie het Flairtje-menu bestelt, ontvangt bovendien een cadeaubon die verzilverd kan worden bij Local2Local, Lekker Utregs en Fairtrade Utrecht.

Change the world shopping
De Flairtje-actie is een initiatief van drie organisaties. Fairtrade Utrecht stimuleert de vraag naar en het aanbod van fairtrade-producten in Utrecht bij inwoners en ondernemers. StoereVrouwen spreekt consumenten aan op hun rol als bewuste shopper: ‘change the world shopping’. Lekker Utregs wil de verbinding tussen producent en consument herstellen en lokale boerenbedrijven ondersteunen. De campagne is mede mogelijk gemaakt door horecagroothandel Gepu, die alle producten aan Flairtje levert en Local2Local, die voor het verse Utrechtse assortiment zorgt.

Reageer op dit artikel