nieuws

Wijnonderwijs op de schop

Restaurant

Het wijnonderwijs in Nederland is de afgelopen week op de schop gegaan. Er worden nieuwe normen gehanteerd die voldoen aan Europese standaarden.

Wijnonderwijs op de schop

Alle wijnopleiders zijn op de hoogte gesteld van de wijziging, die werd ingevoerd vanwege de behoefte vanuit de wijnbranche. De importeurs en verstrekkers van wijn verenigd in de KVNW, de Koninklijke SlijtersUnie en de Wijnacademie als grootste wijnopleider in Nederland, zullen voortaan de nieuwe eind- en toetstermen van de Stichting Wijn Onderwijs Nederland (SWON) hanteren als norm. Dit betekent dat de niveaus die in de afgelopen jaren door de SWEN zijn neergezet niet meer worden ondersteund en erkend door de genoemde organisaties.

Grootste verandering

De grootste veranderingen in het wijnonderwijs zitten in de wijze van registratie en certificering van de examens. De nieuwe eind- en toetstermen van SWON zullen begin september, bij aanvang van het nieuwe academisch jaar, beschikbaar zijn.

Waarde diploma

De prijzen en de zwaarte van de examens blijven ongewijzigd. Reeds behaalde diploma’s op basis van de SWEN normering blijven hun waarde behouden. Echter, SWEN diploma’s die zijn afgegeven na 1 januari 2016 zullen niet meer worden erkend voor onder andere het Slijtersbasisdiploma, Slijtersvakdiploma en als toelatingsbewijs voor de Vinologenopleiding.

 

Reageer op dit artikel