nieuws

Bizasu Restaurant Academy maakt werk van kokstekort Aziatische horeca

Restaurant

Het Aziatische restaurant Bizasu in Assen heeft werk gemaakt van het tekort aan koks in Aziatische restaurants. Sinds deze zomer leidt het restaurant trainees op tot leerling – of zelfstandig kok voor de Aziatische keuken.

Bizasu Restaurant Academy maakt werk van kokstekort Aziatische horeca

Zondag schreef minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) aan de Tweede Kamer dat Chinese restaurants meer werk moeten maken van het opleiden van koks voor hun restaurant. Chinese restaurants halen veel koks uit Azië, terwijl in Nederland veel van hun collega’s werkloos thuis zitten, zo stelt de minister. Daarom heeft Asscher met de restaurants afgesproken dat ze voorlopig nog wel koks uit het buitenland mogen halen, maar ook hun best moeten doen om werkloze koks uit Nederland op te leiden en een baan te geven.

Opleding

Bob Huang  en zijn team wisten daar wel raad mee. Sinds juni krijgt Huang trainees vanuit het UWV aangeleverd die bij hem ervaring op doen in de horeca en les krijgen in de keuken van zijn Bizasu Restaurant Academy. Ook via de gemeente Assen is de eerste trainee inmiddels aan het opleidingstraject begonnen.

Koks in Aziatische horeca

Het project verloopt zo goed dat er inmiddels hard wordt gewerkt aan de eerste doorplaatsingen van de trainees bij restaurants. ‘Op deze manier krijgen gemotiveerde mensen weer kans op een betaalde baan, wordt het tekort aan vakkundig personeel in de Aziatische horeca verminderd en zijn er minder uitkeringen nodig’, aldus Huang. Aangezien het een Academy restaurant betreft kunnen gasten er voordelig genieten van de door de trainees bereide gerechten.

Reageer op dit artikel