nieuws

Franse restauranthouders vrezen huiskamerrestaurants

Restaurant

Franse restauranthouders zijn bezorgd om de stijgende populariteit van huiskamerrestaurants. De teller staat daar op 3000 hobbykoks die vanuit huis werken.

Franse restauranthouders vrezen huiskamerrestaurants

In Nederland is dezelfde kritiek over huiskamerrestaurants te horen, zo meldt de nieuwswebsite NU.nl. ‘Thuiskoks’ hoeven zich niet aan dezelfde regels te houden die gelden voor reguliere horeca. Ook wordt geen belasting afgedragen.

Regels

De Franse vakbond Synhorcat is hier verbolgen over. Websites staan volgens de vakbond bol van aanbiedingen met avondvullende huiskamerdiners, inclusief drankjes voor een totaalbedrag van 80 euro. ‘Dan heb je het niet meer over kosten delen door samen te eten. Het is een aanbieding, waarbij de uitbater zich volledig onttrekt aan de regels die gelden ten aanzien van hygiënische maatregelen, belastingen of bijvoorbeeld het schenken van alcohol’,  aldus de vakbond.

Belasting

Als dit zo doorzet, dan zou het aantal ‘illegale restaurants’ in Frankrijk in drie jaar tijd kunnen oplopen tot 20.000, zo stelt de vakbond. Die vindt dan ook dat aanbieders op Airbnb of huiskamerrestaurants hun activiteiten verplicht bij de belasting moeten melden. ‘Er moet wet- en regelgeving komen voor huiskamerrestaurants, anders is het oneerlijk tegenover de horeca.’

 

Reageer op dit artikel