nieuws

Jonge chef weerspreekt Bobby Rust

Restaurant

Bobby Rust, chef van sterrestaurant Bridges in Amsterdam, krijgt weerwoord van Ippe Galama, sterklasser en werkzaam bij Marcel de Leeuw, Double Tree in Amsterdam. Rust deed eerder deze maand de uitspraak dat het jonge chefs ontbreekt aan doorzettingsvermogen. Galama is van mening dat Rust ‘de plank goed misslaat.’

Jonge chef weerspreekt Bobby Rust

Onder de noemer ‘Even iets rechtzetten’ ageert chef de partie Ippe Galama (25)  tegen de woorden van Bobby Rust. Hij doet dit via een ingezonden artikel op Metro.nl.

Rust zei eerder over zijn eigen carrière-start: ‘Ik klopte bij chefs aan om bij ze te werken en sprak nooit gelijk over geld. Ik begon onderaan en probeerde zoveel mogelijk te leren, hoeveel ik verdiende, maakte mij niet uit.’ 

Galama schrijft op Metro.nl, nadat hij respect uit voor Bobby Rust: ‘Hij slaat de plank goed mis. Opmerkelijk vind ik dat de chef erkent dat de wensen van de gasten zijn veranderd en dat de topzaken in Nederland moeten veranderen om aan die wensen te voldoen. Toch verwacht hij dat, ondanks dat onze maatschappij dus is veranderd, de nieuwe generatie koks nog volgens de oude normen en waarden in de leer komen bij chefs.’

Minimaal salaris voor leerling

Hij vervolgt: ‘Dat de nieuwe generatie anders is ten opzichte van de oude, klopt. Maar gebrek aan talent en doorzettingsvermogen bij deze jonge koks is er zeker niet. De top-opleidingen binnen de horeca zijn niet goedkoop. Daarbij zijn veel topzaken en top-opleidingen gelegen in grote steden waar de kleinste kamer je al snel zes- à zevenhonderd euro per maand kost. Je kunt het een leerling dan ook niet kwalijk nemen dat hij vraagt naar zijn salaris. Daarnaast moet je niet vergeten dat een leerling-salaris niet alleen zeer minimaal is, maar dat het bedrijf ook nog eens subsidie krijgt voor die leerlingen.’

Geen hongerloontje

Talentvolle koks zijn er echt nog genoeg. Ze komen uit heel Nederland naar de centrale steden om keihard te werken voor hun kans. Je zal ze niet meer kunnen afschepen met een hongerloontje omdat deze generatie zich dat niet meer kan veroorloven. Wel staan ze voor een cao-conform leerling salaris nog steeds zestien uur per dag voor je te werken. Om nog maar te zwijgen over de onbetaalde overuren.’

Reageer op dit artikel