Michelin en Lekker zitten niet op een lijn

Michelin en Lekker zitten niet op een lijn

De twee beste restaurants van Nederland volgens Michelin - De Librije en De Leest - staan dan weliswaar in de top 3 van Lekker 2016 maar vanaf de categorie 'twee sterren' lopen de conclusies van Lekker en Michelin ver uit elkaar.

Bord'eau, het tweesterrenrestaurant met Richard van Oostenbrugge achter de kachel, door sommigen al getipt als kanshebber voor een derde ster, komt bij Lekker niet verder dan plaats 57 (wel een stijging van 15 plaatsen en vorig jaar plus 23 plekken) en Aan de Poel blijft hangen op de 75e plaats.

Wat de 'een sterren' betreft mist Lekker zelfs meer dan 20 restaurants in de top 100, waaronder Niven, Spetters, 't Lansink, One, Ratatouille en Sinne.

De nieuwe sterren van 2015, behalve FG Foodlabs, hebben geen van allen een notering in de Lekker top 100.

Verrassend zijn de noteringen van de restaurants met 1 Michelinster La Rive (11) en Cordial in Oss op 12,  net buiten de top 10 maar nog altijd voor de tweesterrenrestaurants Ciel Bleu (16) en De Lindehof (14) en Parkheuvel op 18. Op 10 staat Pure C in Cadzand, met 1 Michelinster; het enige restaurant met 'slechts' 1 ster in de top 10 van Lekker.

Maandag 26 oktober liet ook Elizabeth Auerbach, @ElizabethonFood, zich zeer kritisch uit over de behouden opstelling van Lekker 2016. 

De Saffraan en Echoput

De Saffraan in Amersfoort raakte eind vorig jaar haar Michelinster kwijt, maar is stabiel in Lekker. De zaak van Kars van Wechem klimt één plekje van 91 naar 90 in de Lekker 2016. Hetzelfde geldt voor De Echoput, ook deze zaak raakte haar ster kwijt eind 2014. In Lekker 2016 stijgt het restaurant van smaakexpert Peter Klosse van 98 naar 93.

Op 21 zonder ster

Het hoogste genoteerde restaurant in Lekker 2016 zonder Michelinster is l'Atelier in Gulpen op plaats 22, vorig jaar op 21. Dit restaurant blijft voor 't Nonnetje, De Treeswijkhoeve, Aan de Poel en Bord'eau. Het volgende restaurant zonder ster in de lijst van Lekker 2016 is De Heeren van Harinxma in Beetsterzwaag. Dit is het restaurant van het Bilderberg hotel Lauswolt, gevolgd door John Halvemaan in Amsterdam op 51.

Bekijk hier de complete ranglijst Lekker 2016

Bekijk hier het Michelinsterrenoverzicht van afgelopen jaar