Belgisch driesterrenrestaurant sluit

Belgisch driesterrenrestaurant sluit

De Karmeliet in Brugge, een van de drie restaurants in België in bezit van drie Michelinsterren, sluit in 2016 haar deuren. Patron-cuisinier Geert van Hecke (59) heeft dat maandag 16 november bekend gemaakt.

Chef Geert van Hecke wilde het nieuws omtrent de sluiting maandag bekendmaken omdat Michelin die dag de nieuwe gids voor 2016 voor België en Luxemburg zou presenteren. Deze presentatie is echter uitgesteld vanwege de aanslagen in Parijs.

‘We sluiten De Karmeliet maar blijven actief met onze bistro Refter’, aldus chef Geert van Hecke in het persbericht. ‘Samen met mijn vrouw Mireille, wil ik daarnaast in een pand dat aansluit op de bistro een nieuw, kleinschalige zaak openen die op maat gesneden zal zijn van wat we zelf in de nabije toekomst op culinair vlak nog willen doen.’

De Karmeliet opende in 1983 de deuren in Brugge en haalde twee jaar later de eerste ster. In 1989 kwam daar een tweede ster bij en in 1996 volgde een derde ster.  In 2009 opende hij samen met zijn zoon de bistro in een aansluitend pand.

Michelin was al een tijdje op de hoogte van de sluiting, maar weigert voorlopig te zeggen of het restaurant nog in de gids voor 2016 is opgenomen en/of het zijn drie sterren behoudt, schrijft De Standaard.

België telt in de Michelingids voor 2015 drie zaken met drie sterren. De Karmeliet, Hof van Cleve en Hertog Jan. Een nieuwe datum voor de gidspresentatie van 2016 is nog niet bekend.