Het aanbod in de restaurantbranche neemt elk jaar toe en bestaat uit ruim 11.000 bedrijven, te verdelen in: restaurants, bistro’s, café-restaurants en wegrestaurants. De fastfoodservice kent circa 10.000 bedrijven, hiertoe behoort een breed scala aan ondernemingen: snackbars (50%), lunchrooms (25%), shoarmazaken (15%), pannenkoekenhuizen en ijssalons. Daarnaast zijn er nog circa 2000 eetcafés en zo’n 1500 hotel-restaurants (vallen respectievelijk onder cafés en hotels) die een aanzienlijk gedeelte van het aanbod in de foodservicemarkt invullen.
Helft restaurantbranche onder €150.000
Ondanks de tendens van schaalvergroting, wordt de branche nog steeds gekenmerkt door kleinschaligheid, meldt de Rabobank. Meer dan de helft van de ondernemingen behaalt een jaaromzet lager dan €150.000. Het aantal kleine ondernemingen zoals lunchrooms, pannenkoekenhuizen en ijssalons stijgt. IJssalons zijn in tien jaar tijd in aantal verdubbeld tot circa 600 zaken, het aantal pannenkoekenrestaurants is in die tijd met 17,5% toegenomen.
Jaaromzet restaurants €4,3 miljard
De restaurantbranche heeft een totale jaaromzet van ruim €4,3 miljard euro. Van deze omzet is ruim de helft afkomstig van restaurants. Ruim een derde komt voor rekening van de café-restaurants. Bistro’s en wegrestaurants zijn samen goed voor bijna 10% van de omzet. Jaarlijks behaalt de cafetariabranche een omzet van bijna 2,75 miljard euro, de snackbars zorgen voor circa 15% van de omzet in de horeca.
Restaurantomzet groeit met 6,9%
Ten opzichte van het derde kwartaal van 2014 is de omzet van restaurants 6,9% gegroeid. De prijsstijging in deze deelbranche bedroeg dit kwartaal 1,2%, dat is 0,2% hoger dan vorig kwartaal. Dit betekent dat het volume, het aantal verkochte consumpties, met 5,6% is toegenomen. Hiermee boekten restaurants voor het tiende kwartaal op rij omzet en volumegroei (CBS, november 2015).
Lunchrooms zetten €616 miljoen om
Lunchrooms in ons land hebben in 2014 de omzet met zo’n 1% zien groeien. De in totaal zo’n 2500 lunchrooms waren goed voor een omzet van ruim €616 miljoen. De extra omzet vooral komt door langer open te zijn en avondeten te serveren, plus door het schenken van alcoholische dranken.
Nederlander geeft minder uit
Van de Nederlanders eet 10% wekelijks buiten de deur. Klanten gaven in 2013 gemiddeld €16,40 uit als zij uit eten gaan in een restaurant. In 2011 was dat nog €19,40. Uit eten in Nederland is relatief duur: gemiddeld wordt 20% meer betaald dan in de ons omringende landen. Hetzelfde aantal gangen kost in Nederland gemiddeld €27,45 tegen €18,70 in Duitsland.