nieuws

Eerste examens SVH Keukenassistent bij particuliere opleider

Restaurant

Het eerste examen bij een particuliere opleider voor het nieuwe SVH Diploma Keukenassistent (KAS) vond donderdag 11 februari in Alkmaar plaats.

Eerste examens SVH Keukenassistent bij particuliere opleider
De examenkandidaten

SVH nam het examen af bij 10 leerlingen van opleidingsinstituut Frsh072, die de afgelopen maanden een intensieve opleiding voor het beroep Keukenassistent hebben gevolgd.

Afstand tot arbeidsmarkt

SVH heeft de nieuwe leermiddelen en examens voor Keukenassistent (KAS) en Bedieningsassistent (BAS) dit najaar geïntroduceerd. Deze bereiden voor op instroomfuncties in de horeca en zijn gericht op onder meer studenten uit het praktijkonderwijs en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Inmiddels starten steeds meer PRO-scholen en particuliere opleiders op met dit nieuwe materiaal.

Baan

Na enkele succesvolle pilots bij PRO-scholen afgelopen maanden werden donderdag de eerste examens afgenomen bij leerlingen van Frsh072. Deze particuliere opleider biedt intensieve horecaopleidingen aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, zowel in Alkmaar als in Den Helder (Frsh0223). Vaak zijn dit mensen in een uitkeringssituatie die weinig opleiding of werkervaring hebben, maar wel zeer gemotiveerd zijn. Initiatiefnemer John Steenbeek: ‘Onze doelgroep is heel divers, man en vrouw, jong en oud, wel of geen ervaring in de horeca. Eén ding hebben ze gemeen: hun passie ligt in de keuken. Na de opleiding zorgen wij voor een baan.’

Opleiding

Bij Frsh072 volgen de leerlingen 3 maanden een fulltime opleiding als keukenassistent. Ze worden zo snel mogelijk gekoppeld aan een passende werkgever, waar ze na de opleiding drie maanden stage lopen. ‘Halverwege de stage vragen we of de werkgever de stagiair in dienst wil nemen. Gelukkig is het antwoord meestal ja. Dan kunnen ze een half jaar aan de slag voor minimaal 28 uur, onder begeleiding van Frsh072.’ Dankzij loonkostensubsidie is het voor werkgevers extra aantrekkelijk om hen in dienst te nemen.

SVH

Tot nu toe kregen de deelnemers na de opleiding een certificaat dat namens Frsh072 en de gemeente werd uitgereikt. Maar met ingang van 11 februari komen de geslaagden in het bezit van het SVH Diploma Keukenassistent. Steenbeek: ‘Zo kunnen we hun kansen op de arbeidsmarkt verder vergroten.  Met een branche-erkend diploma staan ze sterker, ook als ze bijvoorbeeld buiten de gemeente aan de slag willen gaan.’ Over tien werkdagen horen de leerlingen of zij zijn geslaagd voor het examen.

Reageer op dit artikel