nieuws

Geen minimumjeugdloon meer boven 21 jaar

Restaurant 151

Jongeren vanaf 21 jaar gaan hetzelfde minimumloon verdienen als volwassenen. Minister Lodewijk Asscher (Werkgelegenheid) schaft het minimumjeugdloon af voor jongeren tussen 21 en 23 jaar, want ‘volwassenen verdienen een volwassen loon’, aldus Asscher.

Geen minimumjeugdloon meer boven 21 jaar

Hij presenteerde zijn voorstellen donderdag 21 april  in Den Haag. De afschaffing gebeurt in twee stappen: volgend jaar en in 2019. Het loon van jongeren van 18, 19 en 20 jaar stijgt mee om het risico te beperken dat de verschillende leeftijden een rol gaan spelen bij het aannemen van mensen.

De Tweede Kamer, waaronder regeringspartij PvdA, pleitte al langer voor een verhoging van jeugdlonen. Om te voorkomen dat bedrijven jongeren te duur gaan vinden, komt er voor werkgevers een compensatieregeling.

Door die vergoeding kan ook coalitiepartner VVD zich vinden in de verhoging. De VVD spreekt over een ‘evenwichtige’’ regeling. De liberalen vreesden onder meer dat de jeugdwerkloosheid zou stijgen.

Reactie KHN

‘KHN heeft deze plannen zien aankomen en  daar hebben we ons dan ook op voorbereid. In het KHN AVR  is al ruimte om in twee stappen het minimum loon op 21 jaar te zetten. Dat het wettelijke minimum jeugdloon hier op aansluit is nu met deze plannen van Asscher een feit. Het economische effect kan groot zijn. Het kan ertoe leiden dat horecaondernemers met meer volwassen medewerkers gaat werken, omdat je van hen in de praktijk meer kan verwachten. De personeelskosten moeten namelijk door de onderneming wel worden terugverdiend. ‘

Reageer op dit artikel