nieuws

Jan Smink: ‘Met deze wedstrijd ga je voor de winst’

Restaurant 100

Chef Jan Smink vertegenwoordigt Nederland tijdens de Europese finale om de Bocuse d’Or in Boedapest op 11 mei 2016. Hij trainde zich een slag in de rondte met zijn commis Sander Verhaaf en zet nu de laatste puntjes op de i.

Jan Smink: ‘Met deze wedstrijd ga je voor de winst’

‘Voor deze wedstrijd is het bullshit om te zeggen dat meedoen belangrijker is dan winnen. Je moet voor de winst gaan, anders hoef je wat mij betreft niet mee te doen,’ stelt Jan Smink.

Hij kwam el eerder uit voor Nederland in de strijd om de Bocuse.

‘We zijn nu echt een heel eind op weg. De belangrijke tijdtraining hebben we gehad en nu werken we aan de laatste details,’ zegt Smink tegen Misset Horeca. ‘Maar naast goed koken komt er nog zo veel meer bij kijken. Denk aan de logistiek, de fotografie, de presentatieboekjes voor de jury en ga zo maar door.’

Om door te kunnen naar de wereldfinale van de Bocuse d’Or moeten Smink en Verhaaf eindigen bij de eerste elf. ‘Ik ga er niet heen om twaalfde te worden. Dat moge duidelijk zijn. Ik durf geen positie te noemen, maar we zetten ons in voor winst.’

Smink en Verhaaf moeten aan de slag met steur en kaviaar voor vis en vlees is het hertenrug en hertenbout. Daarbij moeten ze minimaal drie groente-, fruit-of aardappelgarnituren bereiden.

Smink wil verder niets zeggen over zijn recepturen. ‘Het wordt wel echt iets bijzonders,’ is het enige wat hij wil loslaten. ‘Mensen hoeven van ons geen klassieke wedstrijdgerechten met geleitjes en dergelijke te verwachten. Het draait om smaak.’

Smink mengde zich al vaker in de strijd om de Bocuse op zowel Europees- als Wereldniveau. In de Europese strijd kampte hij met een kapotte oven en net voor de wereldfinale begin 2015 kreeg zijn commis Lars Aukema een ernstige blessure waardoor hij noodgedwongen moest afhaken. ‘De dosis pech heb ik nu gehad, als dit keer alles mee zit…’

Reageer op dit artikel