nieuws

5,5 miljoen euro aan boetes horeca en winkels

Restaurant 1235

Een op de vijf horecabedrijven, avondwinkels en markten die onlangs zijn geïnspecteerd, leeft de wet niet goed na. Ze laten hun personeel te lang werken of maken zich schuldig aan onderbetaling en ‘illegale tewerkstelling’. Dat meldt de Inspectie SZW dinsdag.

5,5 miljoen euro aan boetes horeca en winkels

De overheidsdienst onderzocht bijna 2000 horecagelegenheden en ruim 1300 detailhandels en legde bijna 5,5 miljoen euro aan boetes op voor dik 900 overtredingen.

Overtreden Arbeidstijdenwet

In de meeste gevallen gaat het om boetes voor het overtreden van de Arbeidstijdenwet, maar ook bijvoorbeeld om bedrijven die werknemers van buiten Europa lieten werken zonder de juiste papieren.

Sector staat onder druk

De horeca en detailhandel kennen veel eenmanszaken en zaken met weinig personeel. Door de economische situatie staat de sector onder druk en is de concurrentie groot, zo verklaart de inspectiedienst de controles. In de horeca is het aantal Chinezen dat illegaal werkt sinds jaar en dag erg groot. Ook gingen bedrijven in de fout met Egyptische, Turkse, Indiase en Pakistaanse werknemers.

De Inspectie SZW -voorheen de Arbeidsinspectie- noemt het onderzoek, dat gaat over 2014 en 2015, niet representatief voor de hele sector.

Reageer op dit artikel