nieuws

Cantharel in bos steeds vaker prooi plukkers

Restaurant 1131

In drukbezochte natuurgebieden valt de hanenkam of cantharel steeds vaker ten prooi aan lekkerbekken die ‘de culinair hooglijk gewaardeerde’ paddenstoel herkennen en plukken. Daardoor is deze paddenstoel steeds minder in uitgegroeide vorm te zien. Dat schrijft de Nederlandse Mycologische Vereniging, waar veel kennis is over paddenstoelen, op de site Nature Today.

Cantharel in bos steeds vaker prooi plukkers

In Nederland komen zes soorten cantharellen voor, waaronder de hanenkam. Vooral in de buurt van drukbezochte bezoekerscentra van natuurgebieden zijn nog nauwelijks hanenkammen te vinden die de 4 centimeter te boven gaan, aldus de schrijvers van het artikel. Volgens hen wordt de paddenstoel tegenwoordig door brede lagen van de bevolking herkend.

Plukken niet schadelijk

Wetenschappelijk is bewezen dat plukken niet schadelijk is voor deze paddenstoelen. Mogelijk dat er daardoor ook minder gewetensbezwaren zijn bij plukkers. ‘Maar het gemis aan mooie hanenkammen wordt door sommige bosbezoekers wel gevoeld.’

Reageer op dit artikel