nieuws

CBS: ‘Consument besteedt meer’

Restaurant 1

Consumenten hebben in oktober meer besteed dan in dezelfde maand een jaar eerder. Ze gaven vooral meer uit aan duurzame goederen als kleding en huishoudelijke apparaten. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag. Ook aan restaurantbezoek werd meer uitgegeven, een kleine 2 procent.

CBS: ‘Consument besteedt meer’

In totaal werd er in oktober 2,7 procent meer besteed dan in oktober 2015. De cijfers zijn gecorrigeerd voor prijsveranderingen en veranderingen in de samenstelling van de koopdagen, stipt het CBS aan.

Voedingsmiddelen

Consumenten hebben gaven dus vooral meer uit aan kleding, schoenen, huishoudelijke apparaten en woninginrichting. De categorie duurzame goederen liet een plus zien van 8,1 procent. Daarnaast hebben consumenten 2,7 procent meer aan voedings- en genotmiddelen besteed. Aan overige goederen, waaronder gas, werd 0,2 procent meer uitgegeven dan een jaar eerder.

Restaurantbezoek

Consumenten gaven aan diensten, zoals woninghuur, reizen met bus of trein, bezoek aan restaurant of kapper, en verzekeringen 1,7 procent meer uit dan in oktober 2015. Uitgaven aan diensten maken ruim de helft van de totale binnenlandse consumptieve bestedingen uit, aldus het statistiekbureau.

Positief over ontwikkeling werkeloosheid

Volgens de zogenoemde ‘consumptieradar’ van het CBS zijn de omstandigheden voor de consumptie door Nederlandse huishoudens in december iets ongunstiger dan in oktober. Dat komt onder meer omdat consumenten minder positief waren over hun toekomstige financiële situatie. Ze waren daarentegen positiever over de toekomstige ontwikkeling van de werkloosheid.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels