Duidelijkheid over wijnexamens

Duidelijkheid over wijnexamens

Verwarrende en foutieve berichtgeving omtrent wijnexamens in Nederland heeft tot veel vragen geleid onder wijnopleiders, roc's en werkgevers in de horeca en retail. SVH en Swen introduceren in 2016 nieuwe wijnexamens.

In september 2015 verklaarde de Stichting Wijnonderwijs (SWON) zonder afstemming met het SWEN-bestuur dat de al jaren geldende SWEN-normen niet langer zouden gelden. Dit heeft geleid tot onduidelijkheid over de waarde en geldigheid van diploma’s en de eindtermen.

Ultiem gevolg zou zijn dat er vele mbo-studenten het onderwijs zouden verlaten met een niet geldig SWEN-diploma. Dit is een zeer ongewenste situatie.

Aan deze onduidelijkheid komt nu een eind. Stichting Vakbekwaamheid Horeca (SVH) en SWEN introduceren nieuwe wijnexamens voor professionals in de horeca en voor iedereen die advies over wijn wil geven en wijn-spijs-combinaties wil maken.

De examens van SVH zijn gekoppeld aan de SWEN-normen en vinden hun basis in de volledig geactualiseerde eindtermen van SWEN. Deze SWEN-eindtermen zijn door de horecabranche aangevuld met eindtermen over gastgericht werken, wijn-spijs-combinaties en het adviseren van gasten.

Wijnexamens in mei beschikbaar

De nieuwe SVH Wijnexamens zijn medio mei beschikbaar. Tot de ingang van de nieuwe eindtermen gelden de bestaande normeringen van de SWEN. Daarna geldt er een overgangsperiode van enkele maanden om opleiders in de gelegenheid te stellen geleidelijk over te gaan naar de nieuwe eisen. De nieuwe wijnexamens die medio mei beschikbaar zijn, dekken SWEN 1, 2, en 3 af. De prijzen voor de SVH Wijnexamens zijn dezelfde prijzen zoals die nu gelden voor SWEN. De SVH examens die SWEN 4 vervangen, worden eind 2016 aangeboden.

De examens van SVH worden dan ook afgenomen volgens deze SWEN-eindtermen. Naast wijnkennis wordt met de SVH Wijnexamens alles getoetst wat van belang is in de gastenservice en gastvrijheidsverlening. De examens sluiten inhoudelijk aan op de kwalificatiedossiers in het horecaonderwijs.

Ricardo Eshuis, directeur SVH: ‘Dat is het grote verschil met andere stelsels waarin wijnexamens worden afgenomen, die vooral de theoretische kant benadrukken. De SVH examens hebben dezelfde theorie-component, aangevuld met een praktische toepassing. Daarmee gaan deze examens dieper in op de stof en sluiten deze beter aan bij de wensen van de horecabranche.’

De wijnexamens van SVH hebben als doel het vergroten van de vakbekwaamheid van medewerkers in de horeca en in alle branches waarin wijn-spijs van belang is, dus ook de slijterijen. De wijnexamens en bijpassende opleidingen zijn geschikt voor iedereen die professioneel met wijn aan de slag wil en biedt een goede basis voor iedereen die in wijn geïnteresseerd is.

SVH neemt alle vraagstukken op zich rondom toetsing van examens die door opleiders worden aangeleverd. Alle examens die worden afgenomen op basis van de SWEN-normen, worden door SVH gecontroleerd en gevalideerd. Tevens gaat SVH de wijnexamens op locatie afnemen.

Bestuur Swen uitgebreid

Het bestuur van SWEN wordt uitgebreid met een aantal leden die de branche representeren. SWEN houdt toezicht op de kwaliteitseisen van de eindtermen en de borging van de niveaus. Alle examens van SVH voldoen aan de eisen van de Stichting Examenkamer. Dit is een onafhankelijke toezichthoudende instelling voor beroepskwalificerende en/of functiegerichte examens.

Met de beschreven werkwijze en de overgang naar een nieuw examenstelsel van SVH Wijnexamens, is gegarandeerd dat alle opleiders die ook na 1 januari 2016 diploma’s afgeven op basis van de SWEN-normen, een diploma afgeven dat in de branche erkend is en waar werkgevers- en werknemersorganisaties in de horeca achter staan.