Aspergeteelt Nederland breidt fors uit

Aspergeteelt Nederland breidt fors uit

De aspergeteelt in Nederland breidt uit. Eind 2015 was 3570 hectare landbouwgrond in gebruik voor de teelt van het 'witte goud'. Dat is volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek 250 hectare meer dan een jaar eerder. Noord-Limburg was goed voor 190 hectare extra.

Sinds 2000 is het areaal asperges met meer dan 70 procent toegenomen. De provincie Limburg is goed voor 62 procent van het totaal, gevolgd door Noord-Brabant die krap een derde van de teeltoppervlakte herbergt. In Nederland werd afgelopen jaar in totaal 17,1 miljoen kilo asperges geoogst. Hiervan werd circa 3,4 miljoen kilo geëxporteerd, waarvan de helft naar Duitsland.

Gemiddeld 5 ton per teler

De afgelopen decennia zijn er forse schommelingen geweest qua teeltoppervlakte asperges. In de jaren zestig werd 5100 hectare landbouwgrond gebruikt voor de aspergeteelt. Krap twintig jaar later was het areaal meer dan gehalveerd om in 1987 weer iets te zijn toegenomen tot 2800 hectare. In 2000 werd een nieuw dieptepunt bereikt met iets meer dan 2000 hectare. De opbrengst schommelt sinds midden jaren negentig rond de 6 ton per hectare. Afgelopen jaar waren de telers goed voor gemiddeld 5 ton.