Minder Aziatische chefs in Nederlandse keukens

Minder Aziatische chefs in Nederlandse keukens

Aziatische restaurants in Nederland mogen de komende drie jaar nog maar een beperkt aantal koks uit Azië in hun keuken laten werken. Daarmee moet worden voorkomen dat zij Nederlandse koks van de arbeidsmarkt verdringen.

De wokrestaurants en andere Aziatische eetgelegenheden met buitenlandse koks zijn verplicht om ook Nederlandse werknemers aan te nemen en opleidingen of stages aan te bieden, besloot de regering vrijdag.

Aflopend aantal

Volgend jaar krijgen hooguit 1800 'gespecialiseerde' koks uit Azië een vergunning om tijdelijk aan de slag te kunnen. In 2018 gaat het om 1400 koks en in 2019 om maximaal duizend. Dan wordt gekeken hoe het verder moet.

Wokakkoord

De Aziatische horeca was door het zogenoemde Wokakkoord al verplicht om Nederlands personeel op te leiden als er koks uit Azië in de keuken stonden. Die overeenkomst loopt op 1 oktober af. Het akkoord kwam voort uit de strijd tegen illegale arbeid.

Bekijk deze collectie

Wetgeving

In deze collectie alles over wetten en regels waar de horeca mee te maken heeft. Van de recente wijzigingen in de pensioenwet tot inzichten in de Bibob-regelgeving. Leer hoe je aan wet- en regelgeving voldoet en hoe je vergunningen aanvraagt.