nieuws

Gastronomixs: finalisten beste nouvelle streetfood

Restaurant 2232

Gastronomixs, het bedrijf van Jeroen van Oijen en Inge Meijs, heeft de finalisten bekend gemaakt van hun wedstrijd wie het beste nouvelle streetfood maakt. De wedstrijd wordt gehouden om het eerste lustrum van Gastronomixs te vieren. De finale is op 22 mei 2017.

Gastronomixs: finalisten beste nouvelle streetfood

Jeroen van Oijen: ‘Streetfood is een vorm van presenteren geworden en dé nieuwe culinaire stroming wereldwijd.’ De wedstrijd is uitgezet onder de horeca vakopleidingen die met Gastronomixs werken in hun lessen.

De vier finalisten zijn:
* ROC Friese Poort Leeuwarden: met het thema ‘Kop bean staart’
* ROC van Amsterdam: met het thema ‘Fermentaboys’
* ROC Friese Poort Drachten: met het thema ‘Zeefood van de Wadden’
* Rooi Pannen Tilburg: met het thema ‘Da gaot d’r goe in!’

‘Nouvelle staat voor de nieuwe manier van denken in de keuken, namelijk meer aandacht voor groentebereidingen en het besef dat er met alledaagse ingrediënten spectaculair gekookt kan worden. In deze wedstrijd dus geen exclusieve ingrediënten en onbetaalbaar servies. Gastronomixs daagt de deelnemende vakopleidingen uit om te imponeren met spectaculaire eenvoud.’

Voor deze wedstrijd schreven maar liefst 18 teams zich in. Bij de voorselectie werden de 8 creatiefste teams gekozen, die op maandag 3 april streden om de 4 beschikbare finaleplekken.

Het niveau was hoog, elk team had flink uitgepakt en de presentaties waren heel divers. Ieder team heeft zijn eigen draai gegeven aan het overkoepelende thema, met uitwerkingen als ‘Rotterdams Straatvreten’, ‘Zeefood van de Wadden’ of ‘Kermis’.

Bas van Kranen in de jury

De vierkoppige jury bestaande uit René Staartjes (Rational), Bas van Kranen (De Leuf*), Inge Meijs & Jeroen van Oijen (Gastronomixs) lette vooral op smaak, originaliteit, presentatie en het totaalconcept.

Op 22 mei 2017 strijden de 4 overgebleven teams om de eerste plaats tijdens het event rond het vijfjarig bestaan van Gastronomixs. Het aanwezige publiek bepaalt op deze avond voor de helft de uitslag, zij moeten dus overtuigd worden.

Gastronomixs wist voor de vakjury op 22 mei drie toppers met ieder hun eigen discipline enthousiast te krijgen, namelijk: Angélique Schmeinck (creativiteit en smaak), Soenil Bahadoer (wereldsmaken) en Julius Jaspers (presentatie).

Laatstgenoemde heeft natuurlijk enorm veel ervaring met jureren door zijn rol in tv-programma’s als Masterchef en Topchef. Daarnaast heeft Julius een restauranthit met Happyhappyjoyjoy, waar alles om Aziatisch streetfood draait.

De teams strijden niet alleen om de eer, maar ook om waanzinnige prijzen. De winnende school gaat naar huis met een Rational VarioCooking Center t.w.v. €18.000,- en het prijzenpakket voor de studenten individueel liegt er ook niet om, maar dat blijft nog even een verrassing.

De acht halve finalisten die streden op 3 april:
* ROC Friese Poort Leeuwarden
* Albeda College Rotterdam
* ROC van Amsterdam
* Cas Spijkers Academie Twente
* Koning Willen I College
* ROC Friese Poort Drachten
* Rooi Pannen Tilburg
* ROC Friese Poort Sneek

Ook lezen:
 >> Gastronomixs start strijd om beste streetfood

Reageer op dit artikel