nieuws

Lendl Mijnhijmer wint Wine Making Challenge tijdens Slag op de Schelde

Restaurant 5796

Sommelier van Waterproef in Scheveningen, Lendl Mijnhijmer heeft maandag 22 mei 2017 de allereerste Wine Making Challenge gewonnen. Vijf topsommeliers kregen de kans van rode mono-cépage wijnen van het Spaanse wijnhuis Pago Casa del Blanco hun eigen blend te maken.

Lendl Mijnhijmer wint Wine Making Challenge tijdens Slag op de Schelde

Initiatiefnemer van de wedstrijd is de importeur van de wijnen Vinos QuiXote van Juan Haro. Vijf topsommeliers deden mee aan de Wine Making Challenge die voor het eerst gehouden werd. De winnende blend komt met de naam van Lendl Mijnhijmer op het etiket in een partij van 1.000 flessen op de markt in 2019.

De Wine Making Challenge vond op het schip De Denick II plaats, tegelijk met de kookwedstrijd Slag op de Schelde. Vijf topsommeliers deden aan de wedstrijd mee:
Koen van der Plas (InterScaldes** Kruiningen)
Richelle van Gemert (Cordial* Oss)
Lendl Mijnhijmer (Waterproef Scheveningen)
Niels van Overmeire (De Bokkedoorns**, Overveen)
Almar Wessels (De Heeren van Harinxma*, Beetsterzwaag)

De mono-cépage wijnen waarmee de sommeliers aan de slag mochten zijn: Merlot, Tempranillo, Petit Verdot, Malbec en een Cabarnet Sauvignon.

Elise Moeskops

Elise Moeskops sommelier en mede-eigenaar van Restaurant Lastage in Amsterdam zat samen met de Spaanse wijnmakers Antonio Merino en Juan Haro en vinoloog Barbare Verbeek in de jury. ‘Zelf wijn blenden is supergaaf, maar ook heel lastig. Zeker met rode wijn omdat deze nog ouder moet worden. Ik vind dat het wijnhuis veel lef heeft getoond door deze topsommeliers uit te dagen om van hun wijnen nog een beter product te maken. Ze kregen gefilterde vatmonsters met de boodschap: maak er maar iets beters van.’

Juan Haro laat weten dat dit niet om kwetsbaarheid gaat, maar om inspiratie. ‘Om dynamiek. Om individuele smaken. Het was voor ons ook heel goed om te zien wat deze sommeliers deden met onze wijnen. Ze hadden onderling ook een bijzondere klik. Erg mooi om te zien hoe zoiets ontstaat en groeit tijdens de wedstrijd. Dat hadden wij vooraf ook niet verwacht. En is het ook spannend hoe de blend van Lendl zich door de tijd heen gaat ontwikkelen.’

De blend van Lendl Mijnhijmer

De blend van Lendl Mijnhijmer die hij zelf de naam gaf ‘Tribute to La Mancha, Touch of Bordeaux’ bevatte 50 procent Tempranillo (echt Spaans), 20 procent Merlot (fris/elegant), 15 procent Cabernet Sauvignon (met lavende tannine) en 15 procent Petit Verdot (voor de zure tannine). ‘Hij omschrijft de blend als een typische Spaanse wijn. ‘Lekker robuust en rijk. Dik in de neus en elegantie in de mond met een mooie lengte. We hebben drie rondes gedaan en mijn eerste blend was superstrak met veel zure tannines. Ik houd daarvan maar het moest natuurlijk ook wel een consumentenwijn worden. De tweede ronde heb ik de Malbec eruit gelaten en in de derde ronde had ik een sexy wijn die bleef ruiken en die ook nog vijf jaar kan blijven liggen.’

Jurylid Elise Moeskops over de winnende wijn: ‘De wijn van Lendl Mijnhijmer was de meest eigenzinnige wijn. Hij gebruikte de Tempranillo als basis, jaargang 2015. Een hele atypische wijn die hij liftte door bordeaux-druiven toe te voegen. Ik vond het al superknap dat de vijf sommeliers in zo’n korte tijd allemaal tot een goed drinkbare wijn kwamen. En Lendl noemen we voortaan natuurlijk Blendl.’

Volgend jaar gaat deze unieke wedstrijd plaatsvinden in Denemarken waarna nog 10 andere landen volgen zoals België, Duitsland, Zwitserland, China, Vietnam, Singapore, Japan, Canada (Quebec) en in Boston en New York.

 

Meer van De Slag op de Schelde

 

Reageer op dit artikel