nieuws

Koppert Cress lanceert Liita Cress ‘met de smaak van lavendel’

Restaurant 223

Lavendelbloemen werden al in de keuken gebruikt, maar nu is er een cressvariant. Koppert Cress lanceert Liita Cress. Liita Cress is een mild bittere cress met de smaak van lavendel.

Koppert Cress lanceert Liita Cress ‘met de smaak van lavendel’

De decoratieve en smaakvolle eigenschappen zorgen voor een brede toepasbaarheid. Liita Cress pas goed bij licht vlees, kruidige groenten, kaas, maar vooral in combinatie met zoete gerechten. Liita Cress vindt haar oorsprong in het Mediterrane gebied. De paarse lavendelvelden met de prachtige geur zijn karakteristiek voor de Zuid-Franse Provence.

Koppert Cress

Koppert Cress is voortdurend op zoek naar natuurlijke, innovatieve ingrediënten, die chefs kunnen gebruiken om de smaak, geur en presentatie van hun gerechten te intensiveren. Producten die voldoen aan de steeds strengere eisen van restaurants wereldwijd. Cressen zijn vers gekiemde plantjes van 100% natuurlijke, aromatische planten. Deze planten bieden een versheid en intensiteit in smaak en geur die alleen in jonge plantjes wordt aangetroffen.

Tuinder Rob Baan startte in Monster ooit met een kas van 6000 vierkante meter vol met microgroente. Inmiddels is het bedrijf ruim vijftien keer zo groot.

Ruim 99 procent van wat er wordt gekweekt, gaat naar de horeca. ‘Toen we begonnen, waren de cressen decoratie. Werden ze op het bord aan de kant geschoven, samen met het trosje rode besjes en het schijfje citroen. Inmiddels worden ze gezien als een ingrediënt.’ Op de vraag of Baan had verwacht de wereld te gaan veroveren met zijn cressen, antwoordt hij uitgesproken: ‘Nooit, nooit, nooit.’

Telen op luiervulling

De cressen worden geteeld op cellulose. ‘Bekend van de luiers en de damesdingetjes’, zegt Baan droog. ‘Absorbeert vocht als de neten.’ Eind april voegde Koppert Cress een nieuwe cress aan het assortiment toe: ‘Baby Clover Cress’, een decoratieve kleinbladige cress met klavervormige blaadjes en een lichtzure smaak.

Daarmee vinden 65 smaken, waarvan dertig cressen, hun weg naar chefs over de wereld, ‘We gaan naar de veertig toe. Jaarlijks komen er zo’n twee tot drie bij.’ Baan, die gek op koken is, werkte tot het jaar 2000 in bijna 100 landen in de tuinbouw. ‘Met name in Korea heb ik veel gezien. Daar haalde ik mijn inspiratie vandaan voor dit bedrijf.’

>>Meer over Koppert Cress

Reageer op dit artikel