nieuws

Restaurant De Molenaar in Onderdendam treedt toe tot Euro-Toques

Restaurant 395

Restaurant De Molenaar in Onderdendam is vorige week toegetreden tot Euro-Toques. Het restaurant onder de rook van Groningen heette tot voor kort ‘In de Molen’. De 25-jarige Martin Kooijker nam het toenmalige sterrestaurant eind 2016 over en doopte het om tot De Molenaar. 

Restaurant De Molenaar in Onderdendam treedt toe tot Euro-Toques

De visie die Martin Kooijker op het vak heeft sluit naadloos aan op de Code van eer die Euro-Toques hanteert, zo laat Euro Toques weten. ‘De producten waar hij mee werkt komen allemaal uit de buurt. Zo haalt hij de vis vers van de visafslag bij Lauwersoog en de groenten en kruiden komen zoveel als mogelijk uit de plaatselijke dorpstuin. Ook heeft hij contact met een lokale jager voor een lekker stukje wild. Euro Toques is blij met Martin Kooijker als jongste lid.’

Sabrage

De sabrage, een vast onderdeel bij Euro-Toques feestjes, werd onder toezicht van Daam Scharloo uitgevoerd door Erica van Lente, de burgemeester van de gemeente Bedum, waar Onderdendam onder valt. Als een volleerd schermer sloeg zij met de sabel de kurk van de fles champagne, waarna geproost kon worden op de toetreding van De Molenaar.

Martin Kooijer

Steven en Tanja Klein Nijenhuis vonden in Martin Kooijker een opvolger voor hun sterrestaurant In de Molen in Onderdendam. Kooijker was al ruim een jaar in dienst bij In de Molen als souschef. Echtpaar Klein Nijenhuis verhuisde hun zaak, waarna Kooijker verderging onder een nieuwe naam De Molenaar.

Het echtpaar Klein Nijenhuis nam eind oktober afscheid van hun In de Molen en verhuisde de zaak naar Aduard, waar ze Herberg Onder de Linden* overnamen. Het restaurant dat al 25 jaar over een Michelinster beschikt.

Code van Eer Euro-Toques

Restaurants die zijn aangesloten bij Euro-Toques moeten zich houden aan de Code van Eer, deze bestaat uit de 10 volgende punten:

1. Euro-Toques Nederland is een vereniging van professionele koks en restaurateurs die staan voor gezonde voeding die ambachtelijk wordt bereid met natuurzuivere producten van goede kwaliteit, zonder kunstmatige additieven.

2. Euro-Toques Nederland stelt zich onder meer ten doel om de verscheidenheid van landelijke en regionale culinaire tradities te respecteren, te behouden en deze culinair te combineren met het hedendaagse.

3. Voorlichting en het uitdragen van de Code van Eer aan de consument maken deel uit van de taken van Euro-Toques Nederland.

4. Leden van Euro-Toques Nederland staan voor de diversiteit van smaken, de gevarieerdheid van ingrediënten en bieden de consument gezonde en uitgebalanceerde gerechten. De eerlijke keuken van Euro-Toques leden is een waarborg voor het vertrouwen dat de consument mag hebben.

5. De producten die in de keuken van Euro-Toques worden gebruikt, zijn vers en worden zo veel als mogelijk ter plaatse verwerkt.

6. Leden maken in beginsel gebruik van seizoensgebonden producten teneinde de natuurlijke cycli te respecteren en authentieke smaken te garanderen.

7. Koks van Euro-Toques Nederland zijn zich bewust van de onnodige voedselderving en gaan waar mogelijk verspilling tegen. Ook gaan zij duurzaam om met energie en staan voor maatschappelijk verantwoord ondernemen.

8. Koks van Euro-Toques Nederland zijn onafhankelijk van hun leveranciers. De leveringsketen is transparant waardoor de betrouwbaarheid van de producten en de herkomst bekend is.

9. Koks van Euro-Toques Nederland gebruiken in hun keuken zoveel als mogelijk Nederlandse streekgebonden producten teneinde milieu onvriendelijke foodmiles te beperken.

10. Koks van Euro-Toques Nederland onderhouden onderling professionele contacten en dragen eendachtig de boodschap van de Code van Eer uit naar de consument. Zij garanderen en bewaken de gemeenschappelijke principes die door alle leden worden gehanteerd.

De doelstellingen van Euro Toques

– Behoud van nationale en culinaire tradities
– Koken naar eer en geweten
– Gebruik van kwalitatieve grondstoffen
– Zelfstandigheid ten opzichte van leveranciers
– Producten van eigen bodem en streek verdienen voorkeur
– Bescherming van kleine producenten
– Vakwaarborg voor kwaliteit en smaak
– Duurzaam omgaan met energie
– Tegengaan van voedselverspilling
– Maatschappelijk verantwoord ondernemen
– Prijs mag nooit de compensatie zijn voor inkoop inferieure kwaliteit
– Collegialiteit is regel

Reageer op dit artikel