nieuws

Takis Panagakis wint Haagse Gouden Pollepel 2017

Restaurant 2962

Takis Panagakis heeft met zijn restaurant Elea de Gouden Pollepel 2017 van het Algemeen Dagblad gewonnen, regio Den Haag. Chef-kok en ondernemer Panagakis krijgt de prijs op 18 september tijdens de beurs Gastvrij Rotterdam.

Takis Panagakis wint Haagse Gouden Pollepel 2017

De Gouden Pollepel is de naam van de recensie-rubriek van AD. Elea van Takis Panagakis is de  winnaar van Den Haag. Hieronder vallen naast Den Haag ook Zoetermeer, Delft, Westland, Leidschendam-Voorburg, Wassenaar en Rijswijk.

Takis Panagakis won de prijs met het eindcijfer 8,3, de nummer 2, Calva uit Nootdorp kreeg een 8,2 en VOC uit Delft een 8.1. De recensent schrijft na afloop van het diner bij Elea lovend: ‘Feestjes om naar te kijken en om te proeven. Smaakverrassingen als rode poon, stifado of ceviche in combinaties met zoutig kapperblad, ui, schorseneren, komkommer, zee-venkel, chips van visvel, pregola of Manestra-pasta.

Takis Panagakis (34), voorheen chef bij JRE-restaurant Mazie in Den Haag van Koen Cramer, begon in december 2016 samen met zijn partner Bibi Kuyp zijn eigen restaurant in Rijswijk. De naam van het restaurant, Elea, grijpt terug op de Griekse roots van Panagakis. Het betekent namelijk olijf in oud-Grieks. Met het team van Mazie won Panagakis de Gouden Pollepel in 2014.

Panagakis is geboren en getogen in Griekenland, waar hij leerde koken met pure smaken en verse producten. Zijn geboorteland is een inspiratiebron voor restaurant Elea; de Griekse achtergrond komt subtiel terug in de inrichting, de gerechten en de wijnkaart. Hij omschrijft zijn eigen zaak als een plek waar gasten terug kunnen voor ‘casual fine dining.’

Slag op de Schelde-team Elea: Takis Panagakis, Naomi van Es en Carlijn Broeksteeg.

Top 3 Gouden Pollepel 2017

1 Elea, Rijswijk
2 Calva, Nootdorp
3 VOC, Delft

Takis Panagakis valt vaker in de prijzen. In 2013 won hij de titel VariatieChef van het Jaar. Begin dit jaar wist hij de persprijs in de wacht te slepen tijdens Slag op de Schelde 2017.

Elea

Elea (oud-Grieks voor ‘olijf’) is de term die de Griekse filosofen ooit gebruikten voor vernieuwing, vrijheid en uitdaging. ‘Dit sluit aan bij mijn moderne en innovatieve kookstijl,’ zegt Panagakis. De chef-kok kijkt graag voorbij de klassieke gerechten en zorgt voor vernieuwing in de keuken en serveert gerechten met subtiele Griekse invloeden.

Elea is van dinsdag tot en met zondag geopend voor diner van 18 tot 22 uur.

Takis Panagakis

Takis Panagakis werd in 1982 geboren in Athene en is de zoon van een Nederlandse moeder en een Griekse vader. Al op jonge leeftijd werkte hij bij vooraanstaande restaurants in Griekenland. Toen hij 24 was verhuisde hij naar Nederland en zette hier zijn culinaire ontwikkeling voort als sous-chef bij Basiliek* in Harderwijk. Ook werkte hij bij het Brouwerskolkje** in Overveen, onder leiding van Moshik Roth.

>> Meer lezen over Takis Panagakis op Misset Horeca

Reageer op dit artikel