nieuws

Eierrestaurant Ommelegg in Amsterdam zit nog elke dag vol

Restaurant 1361

Bij restaurant Ommeleg in Amsterdam is het woensdag ‘business as usual’. ‘Ja hoor. We zitten gewoon vol’, zegt een medewerker van de eetgelegenheid in de Amsterdamse Pijp.

Eierrestaurant Ommelegg in Amsterdam zit nog elke dag vol

Ommelegg is de eerste en voor zover bekend enige omeletterie van Nederland. De menukaart omvat vrijwel uitsluitend eiergerechten. Van een omelet met feta, uien en bacon tot sandwiches met roerei of een ‘breggfast’.

Voedselschandaal

En dat terwijl Nederland getroffen is door een voedselschandaal rond eieren waarin het giftige chemische bestrijdingsmiddel friponil is ontdekt. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) adviseerde dinsdagavond nog voorlopig terughoudend te zijn bij het eten van eieren.

Ommeleg

Bij Ommelegg is weinig te merken van de heisa. Rond lunchtijd is in het restaurant geen tafeltje meer vrij. Vooral toeristen weten de zaak te vinden, maar ook buurtgenoten eten er. ‘We hebben een vaste eierboer die ons levert. Hij heeft de juiste codes op zijn product. Onze omeletten zijn veilig en nog steeds lekker’, zegt de medewerker geruststellend.

VUmc

Het VUmc serveert voorlopig geen eieren of producten waarin eieren zijn verwerkt aan zijn vaak kwetsbare patiënten. Het Amsterdamse ziekenhuis heeft dit woensdag laten weten.

Ook in het bedrijfsrestaurant biedt het VUmc voorlopig geen eieren of eiproducten aan. De NVWA adviseert consumenten eieren met bepaalde codes erop niet te eten. Daarin zit een concentratie fipronil, die schadelijk voor de gezondheid kan zijn.

Waarschuwing

De inspectiedienst waarschuwde consumenten maandag om eieren waar een te hoog fipronil-gehalte in zit met bepaalde codes erop niet te eten. Eén code had betrekking op eieren die een ‘acuut gevaar voor de volksgezondheid’ opleveren. ‘Bij die code gaan we na in welke voedingsmiddelen de eieren terecht zijn gekomen’, aldus de NVWA-zegsvrouw. Wanneer het onderzoek is afgerond kon zij niet zeggen.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) adviseert consumenten voorlopig terughoudend te zijn bij het eten van eieren. Pas als alle pluimveebedrijven waar mogelijk het gif fipronil is gebruikt zijn onderzocht, is duidelijk of de eieren helemaal veilig zijn, zei de tweede man van de NVWA dinsdagavond in Nieuwsuur.

Lees ook: Onderzoek naar etenswaren met ‘foute eieren’

Onderzoek

Tegen het weekeinde zijn de onderzoeken van de bijna tweehonderd verdachte bedrijven klaar, denkt Freek van Zoeren. ‘Als iemand zegt, nou ik kan leven zonder een ei te eten tot zondag, zou ik dat aanraden’, zei de plaatsvervangend inspecteur-generaal van de dienst. Eric Hubers van de vakgroep pluimveehouderij van land- en tuinbouworganisatie LTO is die waarschuwing ‘verschrikkelijk en totaal onnodig. In de winkels liggen nu alleen maar eieren die niet geblokkeerd zijn. Alle eieren die nu naar de winkels gaan zijn 100 procent vrij van het middel’, zei hij woensdagochtend in het NOS Radio 1 Journaal.

Codes

Eerder op de dag voegde de NVWA nog eens zeventien codes toe aan de lijst van eieren met een te hoog gehalte van het verdelgingsmiddel fipronil. Op die lijst staan nu 27 codes van eieren die niet veilig zijn voor kinderen.

Bekijk hier de lijst met eicodes van eieren met te hoog fipronilgehalte

Reageer op dit artikel