nieuws

Sterrenchefs in actie voor Sint Maarten

Restaurant 2608

Op zondag 1 oktober komen in Hotel Okura Amsterdam 30 sterrenchefs in actie om een bijdrage te leveren aan de wederopbouw van Sint Maarten na de verwoestende schade die orkaan Irma heeft aangericht. De opbrengst van een unieke lunch aan de grootste Michelin Chef’s Table van Nederland komt volledig ten goede van het Rode Kruis.

Sterrenchefs in actie voor Sint Maarten
Cees Helder, Foto: Diederik van der Laan

De deelnemende sterrenchefs komen van restaurants De Librije, Ciel Bleu, Bord’Eau, ’t Nonnetje, Bridges, De Nederlanden en ook de eerste driesterrenchef van Nederland, Cees Helder, heeft toegezegd.

Sint Maarten Chef’s Table

De Nederlandse topgastronomie heeft de handen in een geslagen om een eenmalige unieke lunch te verzorgen. In de Grand Ballroom van Hotel Okura Amsterdam wordt één grote keuken geplaatst waar 30 Chef’s Tables aan staan. Elke Chef’s Table van 10 personen krijgt een 5-gangenmenu inclusief aperitief, begeleidende wijnen, water en koffie. Het extra bijzondere is dat elke tafel per gang een gerecht van een andere sterrenchef krijgt uitgeserveerd. Naast het culinaire aspect is er uiteraard tijdens de lunch een gevarieerd aanbod aan entertainment, vindt er een loterij plaats en worden drie exclusieve stukken ter veiling aangeboden.

Initiatief

Het initiatief voor de benefietlunch Sint Maarten Chef’s Table is genomen door de top van culinair Nederland. Veel chefs hebben tijdens de afgelopen 10 edities van het gastronomische evenement Fête de la Cuisine op Sint Maarten gekookt. Ze hebben daardoor het eiland, haar bewoners en hun overzeese horecacollega’s leren kennen. Toen het idee voor een inzamelactie werd geopperd stroomden de aanmeldingen van sterrenchefs uit het hele land dan ook binnen.

Toerisme

Berichten in de media geven aan dat voor deze voor Sint Maarten economische ramp de schade voorzichtig wordt geschat op 3 miljard euro. De wederopbouw gaat jaren duren. De Nederlandse topgastronomie wil met Sint Maarten Chef’s Table niet alleen een bijdrage leveren. Ze wil ook de aandacht vestigen op het belang van de snelle wederopbouw van het vliegveld, de hotels en restaurants. Sint Maarten is voor 80 procent afhankelijk van toerisme. Alle restaurants en hotels op het eiland zijn compleet weggevaagd of beschadigd. Het duurt nog maanden voordat ze weer operationeel zijn. Pas dan kan het toerisme op Sint Maarten weer op gang komen en de inwoners weer voorzien van werk. Sint Maarten staat bekend als de culinaire hoofdstad van de Cariben en er wordt zelfs gezegd dat wanneer je een jaar op het eiland verblijft, je nooit twee keer in hetzelfde restaurant hoeft te eten.

Reserveren

Een tafel voor 10 personen kost € 3.000,00 (exclusief BTW). Individuele reserveringen kunnen ook gemaakt worden voor € 300,00 (exclusief BTW) per persoon. Gasten krijgen dan plek(ken) volgens het zogenaamde Table d’Hôte-principe: aanschuiven bij andere gasten aan een tafel.  De giften en schenkingen aan Sint Maarten Chef’s Table zijn aftrekbaar in de inkomstenbelasting of de vennootschapsbelasting door de samenwerking met het Rode Kruis en haar ANBI-status.

Reageer op dit artikel