Miljoenen voor zeewier: 'groente van de toekomst'

Miljoenen voor zeewier: 'groente van de toekomst'

Het kabinet trekt de komende jaren 5 miljoen euro uit om de zeewierteelt van de grond te tillen. Staatssecretaris Martijn van Dam maakte dat woensdag bekend bij het binnenhalen van de eerste Scheveningse oogst van de zilte groente.

Van Dam bracht de eerste opbrengst van een proefboerderij voor de kust van Scheveningen aan land. Samen met een in zeewier gespecialiseerde kok maakte hij de vleesvervanger 'seawharma' tijdens een speciaal oogstfeest in de vissersplaats.

Zeewier: 'groente van de toekomst'

De miljoenen die de komende vier jaar op tafel komen, moeten helpen van het relatief onbekende zeewier een vertrouwd ingrediënt in het dieet van mens en dier te maken. 'Zeewier is de groente van de toekomst', aldus Van Dam. 'Lekker en gezond.' Het kabinet moedigt het gebruik van plantaardige producten al langer aan.

Zeewierzaad

Staatssecretaris Van Dam nam de eerste zeewieroogst in ontvangst. 'De toekomst van ons voedsel en van tal van grondstoffen ligt op zee. Om precies te zijn zo’n 15 kilometer uit de kust van Scheveningen', aldus de initiatiefnemers van de Noordzeeboerderij. Medio oktober zijn twee teeltmodules, de ‘Spoetnik’ en de ‘SMAC’, te water gelaten door Stichting Noordzeeboerderij. 'Na vijf wintermaanden zijn de zeewierzaadjes uitgegroeid tot een lengte van 1,5 meter. De modules en het wier hebben stormen met golven van 8 meter hoog doorstaan. Een fantastisch resultaat.'

Waddenwier

Ook in het waddengebied op Texel is het bedrijf Waddenwier erin geslaagd met zeewater, Nederlands zeewier te telen, zo schreef Misset Horeca eerder. ‘Zeewier wordt steeds belangrijker in voeding, farmacie, cosmetica en als bemesting in de landbouw. Met deze doorbraak krijgen we de beschikking over duurzaam en milieuvriendelijk geteeld wier’, aldus de initiatiefnemers.

Lees hier: Ontdekkingstocht naar culinair (on)kruid

Gedroogd zeewier en algen als kruiden. Het duurt het niet lang meer of het ligt in de schappen bij de horecagroothandels, zo blijkt uit navraag bij kruidenleveranciers in Nederland. 'Heel goed toepasbaar in plaats van zout of om toch dat ziltige te krijgen in een salade.'